Miloloža: Država poslodavcima otima dobit, zato podižemo tužbu

Država nam otima dobit, tvrde u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Duboko su zabrinuti zbog stanja i sve izraženije antipoduzetničke klime u zemlji. Najavljuju postupak ocjene ustavnosti odredbi Zakona o porezu na dohodak o retroaktivnom oporezivanju zadržane dobiti.

Prvi čovjek HUP-a Ivan Miloloža u Dnevniku 3 HTV-a usporedio je retroaktivno oporezivanje s time kao da policija kažnjava vozače automobila u jednosmjernoj ulici, a koji su se prije pet-šest godina vozili njome, kada je bila dvosmjerna, u drugom smjeru koji je sada krivi smjer.

Upitan zašto misle da je ovakvo oporezivanje neustavno, Miloloža kaže: “Puno naših članova već dugi niz dana odnosno više mjeseci upravo potencira ovu temu i jednostavno nakon puno pritisaka koje je doživio HUP od svojih članica mi smo morali izići s ovakvim zaključkom. Jučer je na vijeću članica donesena odluka da se pokrene tužba. Jednostavno, sve što je retroaktivno i sve što šteti demokraciji slobode, ono nije u skladu s hrvatskim Ustavom ni s hrvatskim zakonom”.

Upitan gdje je sada dobit iz prošlih godina, jesu li je zadržali na računu i hoće li se morati dodatno zaduživati kako bi platili taj porez, Miloloža odgovara kako ‘svi dobro znamo da nitko u Hrvatskoj nema toliko novca da ga može zadržati na računu i onda isplaćivati“. ”Ovo je sankcija i kazna svima koji su investirali u poduzeća i koji su stvarali novu dodanu vrijednost da bi je jednog dana mogli ili uložiti u neki drugi projekt ili je možda isplatiti jer su je i zaslužili’. “A što je s onima koji su već isplatili dobit? Oni su u povlaštenom položaju, a sankcija je stigla samo one koji su ulagali i stvarali”, kaže Miloloža.

Odgađa li ustavna tužba izvršenje plaćanja ili vrijedi ‘plati pa se tek onda žali’? “Pa nažalost taj zakon je u primjeni”, odgovara Miloloža i zaključuje kako će, nažalost, biti ‘plati pa se žali’“.

Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u, najavio je u petak gostujući na Soundsetu kako će Hrvatska udruga poslodavaca preporučiti otpuštanja zbog sve veće krize u koju su zapali poduzetnici. Kazao je i kako je izvjesno i opasno da na jesen izgubimo 100 do 150 tisuća radnih mjesta ”jer smo ubili ljudima volju za rizik i energiju“.

”Petar Lovrić kao predsjednik malih i srednjih poduzetnika pokrenuo je inicijativu. Ukoliko se Zakon o minimalnoj plaći bude predlagao onako kako je predloženo sada, opet će prouzrokovati nove otkaze, nažalost i ova minimalna plaća je težak teret za mnoge grane i mnoge industrije. Bojim se da će, ukoliko se ustraje na tome, doći do gubitaka novih radnih mjesta", kazao je Miloloža.

>>> Lovrić: HUP će tvrtkama preporučiti otkaze, a Vladu ćemo tužiti

Komentari (7)
 • zvonkac
  zvonkac 10:06 15.7.2012.

  jadni poslodavci, jedna jahtica manje po glavi.

 • ovchica
  ovchica 9:54 15.7.2012.

  Sjenikovac


  Država pljačka svoje građane i svoju privredu . To je propast jer se samo u privredi stvara nova vrijednost , živim radom i sredstvima .Liječnici imaju dobre plaće i zdravstvo je dobro opremljeno u državama koje imaju dobru privredu . I prosvjetni radnici , policajci , vojska imaju dobre plaće i dobro su opremljeni u državama sa jakom privredom .

  Svaki gradjanin je dio drzave pa samim time dodjemo do zakljucka da gradjani pljackaju sami sebe…Kruzic na birackom listicu je punomoc nekome da vodi drzavu u TVOJE IME!

 • ovchica
  ovchica 9:50 15.7.2012.

  RHposlovni


  Pricali su nam pricice o velikim ulaganjima i pokretanju gospodarstva, pa o poduzetnickim slobodama, pa o odlicnoj klimi za ulaganje, pa o superpovoljnim kreditima, pa o ….. a dali nam samo poreze…

  Kad se malo zamislis, drzava nas guli na sve moguce nacine i izvlaci iz nas ono kaj nemamo…
  Izgleda da nasi politicari nemaju veze sa realnoscu i stvarnom situacijom u kojoj se svi mi mali poduzetnici nalazimo pa se zapitas kaj oni pusiju nek i nama malo daju pa da nam je svima lakse i ljepse (iako smo se mi vec napusili!!!).

  Red ih je sve tuziti i smanjiti toj bandi njihove placice i place u javnom i drzavnom sektoru pa da vidim kak je to kad moras izmisljati toplu vodu da platis racune. Ja volim jesti isto koliko i oni, volim i nekaj popiti a radim daleko vise od njih za puno manje love…

  Probaj malo razmisliti svojom glavom pa ces uvidjeti cinjenice. Za sve treba vremena, pa tako i za projekte. Sama izrada projekta obicno traje neko vrijeme a ako jos moras mjenjat zakone da bi ih mogao provesti, pa se borit sa opstrukcijama od strane kadrova bivse vlasti, pa se borit sa kojekakvim zelenima, onda dodjes do toga da treba proc barem 6mj ako ne i vise prije nego se ista konkretno uopce moze napraviti…a rezultati mogu doc tek poslije toga…Mozes ti lupat glavom u zid koliko god hoces, ali preko noci jednostavno ne ide…

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve