Milijuni iz Olympusa završili kod jakuza?

Autor: Vesna Sesvečan , 22. studeni 2011. u 09:20

Japanski Olympus nije na vrijeme predao financijsko izvješće te je kao novi termin predaje odredio “do 14. prosinca”, a kao razlog za kašnjenje naveo da očekuje izvještaj nezavisnog odbora. Vijest o kašnjenju financijskog izvještaja možda i ne bi privukla pažnju da nije riječ o jednoj od najvećih japanskih kompanija kojoj prijeti delistiranje s tokijske burze nakon što je priznala da je uz pomoć brokera godinama prikrivala svoje investicijske gubitke.

U Olympusovu prijevaru bilo je uključeno oko desetak domaćih i stranih brokera među kojima su i bivši dužnosnici tvrki koje se bave vrijednosnicama te ljudi iz banaka. Mnogi od njih rade u Singapuru gdje je tajnost informacija, poput bankarskih računa, visoko osigurana, a da skandal bude veći, prenose japanske dnevne novine Sankei Shimbun, nagrade koje su brokeri zaradili pomaganjem Olympusu da prikrije deficit mogle bi se dovesti u vezu sa zloglasnom organiziranom kriminalnom skupinom, jakuzama.

“Oni (brokeri) nisu članovi sindikata kriminalaca, ali su povezani s ljudima koji provode gospodarske aktivnosti zajedno s antisocijalnim snagama”, stoji u Sankei Shimbunu koji ne navodi sugovornika. “Antisocijalne snage” japanski je eufemizam za jakuze. “Stoga se brokerska veza može pratiti do područja kriminalne organizacije. Postoji mogućnost da je Olympus opskrbljavao organizirani kriminal gotovinom bez poznavanja pozadine ulagačkih sredstva, odnosno ne znajući jesu li brokeri kontrolirali ta ista sredstva”, stoji u izjavi.

Japanski tužitelji u petak su ispitali bivšeg Olympusova potpredsjednika Hisashija Morija u vezi s njegovom navodnom umiješanošću u financijsko prikrivanje, a na istoj stolici naći će se i bivši predsjednik i generalni direktor Tsuyoshi Kikukawa te revizor Hideo Yamada. Mori i Yamada navodno su promijenili poslovne knjige koristeći “tobashi” shemu (“tobashi” u doslovnom prijevodu znači “otpuhati”), odnosno skrivali su investicijske gubitke po računima na područja gdje ih ulagači neće pronaći. Tako je, navodno, Mori vodio četiri ponude uključujući dvije milijarde tešku kupnju Gyrusa 2008. godine, britanskog dobavljača medicinskih instrumenata.

Vezano uz tu kupnju Olympus je priznao da je tada za savjet platio 687 milijuna dolara gotovo nepoznatoj financijsko-savjetodavnoj tvrtki sa sjedištem na Kajmanskim otocima. Najmanje osam kompanija za koje se sumnja da igraju ulogu u računovodstvenom skandalu povezano je s Kajmanskim otocima i Olympusovim akvizicijama. Pretraživanje kajmanskih registara pokazalo je da njih pet više ne postoji čime detalji oko individualaca iza kompanija ostaju nepoznanica.

Također, Olympus je navodno između 2006. i 2008. godine platio 950 milijuna dolara za kupnju triju domaćih tvrtki uključujući i tvrtku zdrave hrane Humalabo, te odmah potom otpisao ulaganja. Najnovija zbivanja dolaze nakon tjedana pritiska bivšeg izvršnog direktora Michaela Woodforda vezanih uz zadnje četiri transakcije.

Tokijska burza naknadno je stavila Olympus na listu čekanja kako bi upozorila ulagače na mogućnost da kompanija može biti skinuta s burze ako ne objavi izvještaj do 14. prosinca. Do toga datuma burza će ocjeniti veličinu štete uključujući i procjenu je li falsificiranje učinjeno na organizirani način. Ako se promjene u poslovnim knjigama ocjene zlonamjernima burza može Olympus skinuti s burze. Nakon što se donese odluka slijedi razdoblje jednomjesečnog čekanja prije nego što Olympusova dionica i formalno bude izvrštena s burze.

Kompanijske dionice ove su godine izgubile 80 posto vrijednosti, a Terumo Corp., najveći dioničar u Olympusu, rekao je da je odbacio opciju o prodaji Olympusovih dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close