Milanović: Postoje dva puta – jedan vodi u znanje, drugi u neznanje

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2012. u 08:10

Hrvatski premijer Zoran Milanović sudjelovao je u srijedu u sjedištu UN-a u New Yorku u pokretanju inicijative glavnog tajnika UN-a Ban Ki Moona pod nazivom „Education first“ (Obrazovanje na prvom mjestu).



EPA

Pritom je rekao kako mu je nužnost rezanja učiteljskih i profesorskih plaća bila jedna od najgorih stvari, no to se moralo učiniti. Istaknuo je da postoje dva puta – jedan vodi u znanje, drugi u neznanje. Zbog toga treba dati punu potporu inicijativi glavnog tajnika, zaključio je hrvatski premijer.

Ban ki Moon je pak istaknuo da je moć obrazovanja nezamjenjiv mehanizam svjetskog napretka, te rekao da je njegovu važnost shvatio još kao dječak u Južnoj Koreji uništenoj nakon rata. Pritom je naglasio da svako dijete mora imati jednak pristup obrazovanju, a kvaliteta školstva mora se poboljšati jer upravo to omogućuje izgradnju tolerantnijih i pravednijih društava. “Odavde moramo ponijeti poruku na sve kontinente, u svaku zemlju i u svako društvo. Ne smijemo stati u našim naporima, stavimo obrazovanje na prvo mjesto”, zaključio je glavni tajnik UN-a.

Na pokretanju inicijative sudjelovala je i mijanmarska oporbena čelnica Aung sun su Ki, a moderator je bio posebni UN-ov izaslanik za globalno obrazovanje, bivši britanski premijer Gordon Brown. Neki od govornika bili su i australska premijerka Julia Gillard, južnoafrički predsjednik Jacob Zuma, te predsjednik Svjetske banke, Jim Yong-Kim.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close