Milanović: Generali plaćaju tuđi dug

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2011. u 14:40

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas da njegova stranka ne priznaje inkriminaciju udruženog zločinačkog pothvata, za koju se današnjom osuđujućom presudom Haškog suda terete generali Ante Gotovina i Mladen Markač, ali i naglasio da generali ne bi dobili visoke kazne da je Hrvatska nakon operacije Oluja funkcionirala kao pravna država.

“Inkriminacija udruženog zločinačkog pothvata nešto je što ne priznajemo i nećemo priznati, ali nažalost generali su u prvom stupnju dobili ovoliku kaznu zato što Hrvatska nakon Oluje nije funkcionirala kao pravna država, nisu kažnjavani zločini”, rekao je Milanović novinarima u Saboru. “Da je Hrvatska tada funkcionirala kao država (generali) ne bi morali plaćati tuđi dug. Sada plaćaju tuđi dug”, dodao je predsjednik SDP-a.

Istaknuo je da je haška presuda ostavila gorak okus, da se Hrvatska našla u neugodnoj situaciji koju ne želi, ali da to državu i njezin narod neće “zaviti u crno”. “Kao hrvatski političar uvijek ću to (udruženi zločinački pothvat) odricati i negirati i reći da to nije tako, ali da je Hrvatska pala na testu zrelosti nakon Oluje i da zbog toga danas neki generali moraju vraćati tuđi dug to je činjenica”, poručio je Milanović.

Novinare je zanimalo i njegovo tumačenje kakve su političko-pravne posljedice prihvaćanja teze haškog tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu u kojemu je navodno sudjelovao značajan dio vojnog i političkog vrha Hrvatske. Milanović je odgovorio kako ne želi dizati tenzije niti politički manipulirati i profitirati. “To je neprihvatljivo i nemoralno i nadam se da to nitko neće raditi”, poručio je.

Ponovio je, ipak, da se kvalifikaciji udruženog zločinačkog pothvata prvi i jedini otvoreno suprostavio bivši predsjednik vlade i SDP-a Ivica Račan, 2001. u dokumentu koji je upućen Haškom tribunalu. Milanović nije želio komentirati jutrošnju izjavu ministra branitelja Tomislava Ivića Hrvatskom radiju da je Račan kriv za Gotovinu i njegovu presudu.

(Hina/pd)

Komentari (6)
Pogledajte sve

New Report

Close