Milanović: Euro je pred vratima, no o njemu treba dobro razmisliti

Treba nam žilav sektor, inovacije i ideje. Moramo biti pametni i brzo se prilagoditi te paziti da ne rasipamo energiju na ono što nije za nas – poručio je jučer premijer Zoran Milanović studentima Zagrebačke škole za ekonomiju i management raspravljajući s njima o EU.

Premijer je naglasio kako Hrvatska ima potencijal da bude uspješna i bogata, ali kako je za to potrebno znati proizvesti “bogatstvo”, osigurati tržište bez monopola te imati otvoreno i konkurentno društvo i ekonomiju.

– Imamo vrhunsku mrežu autocesta, ali nemamo željeznice, nemamo najbolju optičku mrežu, no to ćemo, kao i aerodrom, sagraditi – poručio je premijer. Na pitanje studenata o obrazovnom sustavu, premijer je poručio kako će se i dalje zalagati za besplatno obrazovanje.

– Obrazovanje nam je besplatno, ali nema vrhunskih besplatnih fakulteta. Živost se mora unijeti i u privatni obrazovni sektor, u koji se također mora ulagati – odgovorio je studentima Milanović. Poručio je kako je RH pred eurom, no da se o tome treba dobro razmisliti.

– Da bismo zadržali ovu razinu blagostanja, koliko god to sad zvučalo cinično, morat ćemo raditi više i lukavije – zaključio je premijer.

Na birokratske prepreke s kojima se susreću domaći i strani ulagači u Hrvatskoj ukazalo je premijeru Zoranu Milanoviću nekoliko sudionika današnjega foruma “Razgovori o Europi”, održanoga na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM), a premijer se zauzeo za ukidanje tih birokratskih barijera. Premijer Milanović bio je danas prvi gost na novopokrenutom forumu ZŠEM-a “Razgovori o Europi” gdje je po svom izlaganju o izazovima i šansama koje su pred Hrvatskom koja je pred vratima Europske unije (EU) odgovarao i na niz pitanja sudionika, među kojima i o ulaganjima te preprekama s kojima se susreću oni koji žele ulagati u Hrvatsku.

Povratnik iz Australije te mladi poduzetnik iz Hrvatske iznijeli su svoja iskustva i administrativno-birokratske poteškoće s kojima su se u susreli u svojim nastojanjima da otvore privatne tvrtke u Hrvatskoj, pa je tako povratnik iz Australije rekao da su mnogi povratnici požalili što su uopće pokušali ulagati u Hrvatsku, što je svojim primjerom potvrdio i poduzetnik iz Hrvatske.

Gosta iz Srbije zanimalo je pak postoji li mogućnost da se kroz poboljšavanje odnosa između Hrvatske i Srbije otvori prostor i za moguće ulagače iz Srbije te podržava li Hrvatska ulazak Srbije u EU. Premijer Milanović izrazio je nedvojbenu potporu ulasku Srbije u EU rekavši da je to i hrvatski interes budući da je, dodao je, Srbija za Hrvatsku prirodan prostor robne razmjene. Smatra da bi Hrvatska doista trebala postati otvorena za sve investitore koji će poštovati njezine zakone. S tim u vezi spomenuo je primjer svojih prijatelja koji su se školovali u Hrvatskoj, a u SAD-u pokrenuli privatne poslove i, poštujući američke zakone, ostvarili lijepu dobit. Jedno od pitanja bilo je i hoće li članstvo Hrvatske u EU-u biti prepreka za azijska ulaganja u našu zemlju na što je premijer Milanović odgovorio da na to ne utječe i nije presudno članstvo Hrvatske u EU-u. Na pitanje pak hoće li Vlada ulagati u proizvodnju i tako otvoriti nova radna mjesta za brojne nezaposlene Milanović je odgovorio da će Vlada svakako poticati i stvarati mogućnosti za pokretanje proizvodnje, ali da su prošla vremena kada je država otvarala poduzeća.

(Agencija VLM/Hina)

Komentari (6)
 • frankie
  frankie 5:16 15.5.2012.

  Ovaj covjek je rodjeni mudrac. Taj ni jednu odluku ne donese,ali zato uvijek nesto pametno i misaono izjavi da mu se svi Hrvati mogu divit.

 • kozer
  kozer 21:28 14.5.2012.

  Naš Zoki nezna dvije suvisle sročit, sve mu je dvojbeno a tako je “iskusan”
  Forumaši Korrmilar i Marx sve su rekli u dvi riči, pa vas i citiram da bolje uđe još zanesenim biračima.
  KORMILAR:
  Kad ga pitaš zašto bi trebalo dobro razmisliti on bi odgovorio: Hm dobro pitanje, RADIMIREEEE, SI ČUO OVO PITANJE??? SLAVKO ZAŠTO SI MI REKAO DA TREBA DOBRO RAZMISLITI???
  MARX:
  Euro bi jednako još dalje i više “usosio” Hrvatsku isto kao što je “usosio” Portugal, Grčku ili Španjolsku. O tome postoji niz analiza i sve imaju iste zaklhučke: realni efektivi tečaj raste, privrede a pagotovo proizvodnja postaje nekonkurentna. Rad i proizvodnja postaju jednostavno preskupi!
  TAKO JE euro JE OTROV ZA SVE ONE KOJI SU BANKARSKI OVISNI, A TO JE rh 100%

 • Kormilar
  Kormilar 20:12 14.5.2012.

  Kad ga pitaš zašto bi trebalo dobro razmisliti on bi odgovorio: Hm dobro pitanje, RADIMIREEEE, SI ČUO OVO PITANJE??? SLAVKO ZAŠTO SI MI REKAO DA TREBA DOBRO RAZMISLITI???

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve