Milanović: Euro je pred vratima, no o njemu treba dobro razmisliti

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2012. u 17:25

Treba nam žilav sektor, inovacije i ideje. Moramo biti pametni i brzo se prilagoditi te paziti da ne rasipamo energiju na ono što nije za nas – poručio je jučer premijer Zoran Milanović studentima Zagrebačke škole za ekonomiju i management raspravljajući s njima o EU.

Premijer je naglasio kako Hrvatska ima potencijal da bude uspješna i bogata, ali kako je za to potrebno znati proizvesti “bogatstvo”, osigurati tržište bez monopola te imati otvoreno i konkurentno društvo i ekonomiju.

– Imamo vrhunsku mrežu autocesta, ali nemamo željeznice, nemamo najbolju optičku mrežu, no to ćemo, kao i aerodrom, sagraditi – poručio je premijer. Na pitanje studenata o obrazovnom sustavu, premijer je poručio kako će se i dalje zalagati za besplatno obrazovanje.

– Obrazovanje nam je besplatno, ali nema vrhunskih besplatnih fakulteta. Živost se mora unijeti i u privatni obrazovni sektor, u koji se također mora ulagati – odgovorio je studentima Milanović. Poručio je kako je RH pred eurom, no da se o tome treba dobro razmisliti.

– Da bismo zadržali ovu razinu blagostanja, koliko god to sad zvučalo cinično, morat ćemo raditi više i lukavije – zaključio je premijer.

Na birokratske prepreke s kojima se susreću domaći i strani ulagači u Hrvatskoj ukazalo je premijeru Zoranu Milanoviću nekoliko sudionika današnjega foruma “Razgovori o Europi”, održanoga na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM), a premijer se zauzeo za ukidanje tih birokratskih barijera. Premijer Milanović bio je danas prvi gost na novopokrenutom forumu ZŠEM-a “Razgovori o Europi” gdje je po svom izlaganju o izazovima i šansama koje su pred Hrvatskom koja je pred vratima Europske unije (EU) odgovarao i na niz pitanja sudionika, među kojima i o ulaganjima te preprekama s kojima se susreću oni koji žele ulagati u Hrvatsku.

Povratnik iz Australije te mladi poduzetnik iz Hrvatske iznijeli su svoja iskustva i administrativno-birokratske poteškoće s kojima su se u susreli u svojim nastojanjima da otvore privatne tvrtke u Hrvatskoj, pa je tako povratnik iz Australije rekao da su mnogi povratnici požalili što su uopće pokušali ulagati u Hrvatsku, što je svojim primjerom potvrdio i poduzetnik iz Hrvatske.

Gosta iz Srbije zanimalo je pak postoji li mogućnost da se kroz poboljšavanje odnosa između Hrvatske i Srbije otvori prostor i za moguće ulagače iz Srbije te podržava li Hrvatska ulazak Srbije u EU. Premijer Milanović izrazio je nedvojbenu potporu ulasku Srbije u EU rekavši da je to i hrvatski interes budući da je, dodao je, Srbija za Hrvatsku prirodan prostor robne razmjene. Smatra da bi Hrvatska doista trebala postati otvorena za sve investitore koji će poštovati njezine zakone. S tim u vezi spomenuo je primjer svojih prijatelja koji su se školovali u Hrvatskoj, a u SAD-u pokrenuli privatne poslove i, poštujući američke zakone, ostvarili lijepu dobit. Jedno od pitanja bilo je i hoće li članstvo Hrvatske u EU-u biti prepreka za azijska ulaganja u našu zemlju na što je premijer Milanović odgovorio da na to ne utječe i nije presudno članstvo Hrvatske u EU-u. Na pitanje pak hoće li Vlada ulagati u proizvodnju i tako otvoriti nova radna mjesta za brojne nezaposlene Milanović je odgovorio da će Vlada svakako poticati i stvarati mogućnosti za pokretanje proizvodnje, ali da su prošla vremena kada je država otvarala poduzeća.

(Agencija VLM/Hina)

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ovaj covjek je rodjeni mudrac. Taj ni jednu odluku ne donese,ali zato uvijek nesto pametno i misaono izjavi da mu se svi Hrvati mogu divit.

Naš Zoki nezna dvije suvisle sročit, sve mu je dvojbeno a tako je “iskusan”
Forumaši Korrmilar i Marx sve su rekli u dvi riči, pa vas i citiram da bolje uđe još zanesenim biračima.
KORMILAR:
Kad ga pitaš zašto bi trebalo dobro razmisliti on bi odgovorio: Hm dobro pitanje, RADIMIREEEE, SI ČUO OVO PITANJE??? SLAVKO ZAŠTO SI MI REKAO DA TREBA DOBRO RAZMISLITI???
MARX:
Euro bi jednako još dalje i više “usosio” Hrvatsku isto kao što je “usosio” Portugal, Grčku ili Španjolsku. O tome postoji niz analiza i sve imaju iste zaklhučke: realni efektivi tečaj raste, privrede a pagotovo proizvodnja postaje nekonkurentna. Rad i proizvodnja postaju jednostavno preskupi!
TAKO JE euro JE OTROV ZA SVE ONE KOJI SU BANKARSKI OVISNI, A TO JE rh 100%

Kad ga pitaš zašto bi trebalo dobro razmisliti on bi odgovorio: Hm dobro pitanje, RADIMIREEEE, SI ČUO OVO PITANJE??? SLAVKO ZAŠTO SI MI REKAO DA TREBA DOBRO RAZMISLITI???

Opet se u Hrvatskoj pričaju priče.

Euro bi jednako još dalje i više “usosio” Hrvatsku isto kao što je “usosio” Portugal, Grčku ili Španjolsku. O tome postoji niz analiza i sve imaju iste zaklhučke: realni efektivi tečaj raste, privrede a pagotovo proizvodnja postaje nekonkurentna. Rad i proizvodnja postaju jednostavno preskupi!

Izvoz bi postao još neisplativiji a uvoz još isplativiji nego danas sa precijenjenom kunom.

Nikakav euro ne može kompenzirati nemilosrdno djelovanje realnog efektivnog tečaja.

Upravo je nevjerojatno do kakvih posljedica je dovelo nepostojanje stručnog kredibiliteta u Hrvatskoj!

New Report

Close