Mesić: Ne trebamo se baviti Josipovićevim govorom, nego otvarati nova radna mjesta

Autor: Poslovni.hr , 17. travanj 2010. u 15:35

Biši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je danas da se digla prevelika buka oko govora predsjednika Republike Ive Josipovića u Sarajevu, ocijenio da je taj govor bio u funkciji relaksacije odnosa u regiji i da ga ne treba politizirati već se okrenuti aktualnim problemima, ponajprije otvaranju novih radnih mjesta.

Na zamolbu novinara koji su danas pratili predstavljanje knjige Borisa Pavelića “10 boljih godina” o dva Mesićeva mandata, bivši je predsjednik komentirao jučerašnji sastanak u Vladi na koji su pozvana četvorica bivših hrvatskih premijera. Mesić je kazao da ne zna po kom su kriteriju odabrani pozvani premijeri, budući da je i on bio hrvatski premijer, a pozvan je, kako je rekao, i Mate Granić koji nikad nije bio premijer. Mesić je dodao da bi on na tom sastanku imao “drukčiji pristup”.

Predsjednik Ivo Josipović, koji je nazočio predstavljanju knjige, nije htio ni na višekratno novinarsko traženje komentirati jučerašnji sastanak u Vladi na kom su bivši premijeri iz 90-ih godina prošlog stoljeća ustvrdili da je “laž da je Hrvatska dijelila BiH”. Samo je kratko kazao da će za to biti prilike, a da je današnje predstavljanje “Mesićev dan”.

Mesić je na pitanje novinara kazao da Josipovićev govor u Sarajevu, koji je bio tema jučerašnjeg sastanka u Vladi, ne treba politizirati. “Mislim da je ovolika, prevelika, buka nepotrebna jer predsjednik Josipović se ispričao za sve žrtve koje su bilo kome nanesene, prema tome to ne treba previše politizirati. Trebamo se okrenuti problemima koje ovo društvo ima i rješavati ih. A ono što je za nas važnije je otvarati nova radna mjesta i podržati one projekte koji će ići tim smjerom. A povijest ostavimo povjesničarima”, kazao je Mesić.

Mesić smatra da je Josipovićev sarajevski govor bio “u funkciji komunikacije među kolektivitetima i relaksacije odnosa u regiji”. Hrvatska to treba napraviti “jer nema vječnih neprijatelja i ne smijemo robovati povijesti”, rekao je. Podsjetio je da je on kao hrvatski predsjednik u izraelskom Knesetu rekao da se ispričava svima onima koji su zloupotrebom hrvatskog imena bilo kome i bilo kada načinili nepravdu ili nanijeli zlo.

“Povijest treba proučavati, prepustimo da to rade povjesničari, a politika i državnici moraju rješavati otvorena pitanja i okrenuti se budućnosti”, ponovio je Mesić. Podsjetio je na primjer Francuske i Njemačke koje su stotinama godina ratovale i nanosile si ogromne žrtve, a danas surađuju u europskom udruživanju i demokratizaciji. “Ako one mogu surađivati, onda i mi moramo otvoriti granice”, ustvrdio je i rekao da je to razlog zbog kojeg je “protiv svih onih koji žele mijenjati granice”.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mesić je isto blagoslovio west gate i stipića koji su prevarili masu ljudi i firmi koje su na kraju propale.

New Report

Close