Mesić i Polančec doputovali u Sofiju na energetski summit

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2009. u 11:25

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je danas u Sofiju gdje će sudjelovati na dvodnevnom energetskom summitu što se održava pod nazivom “Prirodni plin za Europu – sigurnost i partnerstvo”.

Mesić predvodi izaslanstvo u kojem se nalazi i potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, a hrvatski predsjednik govorit će na jednoj od plenarnih sjednica te se očekuje da će se na marginama skupa odvojeno sastati i s nekima od sudionika.

Na summitu u Sofiji sudjelovat će 28 zemalja, a po najavama na najvišoj razini bit će predstavljene Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Gruzija, Grčka, Crna Gora, Katar, Srbija i Turska. Na sastanku će sudjelovati i predstavnici EU-a i SAD-a, kao i predstavnici velikih nacionalnih tvrtki, među kojima su i ruski Gazprom, francuski Gaz de France, njemački RWE, azerbajdžanski SOCAR, katarski Gas i talijanski ENI.

Ruski premijer Vladimir Putin u posljednji je trenutak otkazao svoje sudjelovanje na summitu u Sofiji, jer po riječima potpredsjednika bugarske vlade i ministra vanjskih poslova Ivaila Kalfina “ruska strana Putinov posjet Sofiji povezuje s potpisivanjem sporazuma o projektu Južni tok, a o tome još nije postignut dogovor na razini stručnjaka”.

Summit u Sofiji svojevrstan je nastavak energetskog summita održanog u lipnju 2007. godine u Zagrebu. U završnoj izjavi zagrebačkog sastanka istaknuto je da se “proizvođači i potrošači energije, kao ni tranzitne zemlje, neće koristiti energijom kao sredstvom za postizanje političkih ciljeva”.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close