Mesić: Banke su glavna prepreka obnovi proizvodnje u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2010. u 14:05

Prva međunarodna konferencija o procesnoj tehnologiji u Hrvatskoj i regiji Processteq

Stanje proizvodno-prerađivačke industrije u Hrvatskoj i rješenja u procesnoj industriji bile su glavne teme prvog dana Prve međunarodne konferencije o procesnoj tehnologiji u Hrvatskoj i regiji Processteq, koja se danas i sutra održava u zagrebačkom hotelu Antunović.

Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i pokroviteljstvom Hrvatske Gospodarske komore, a u organizaciji zagrebačke tvrtke Sinitech, stoji u priopćenju za medije. Međunarodni poslovni događaj Processteq okupio je stručnjake s područja inženjeringa, proizvodnje i kupovine svih vrsta procesnih tehnologija i oprema kako bi se produbila svijest o važnosti prerađivačke industrije kao bitnog čimbenika gospodarskog oporavka. O smjeru kretanja proizvodno-prerađivačke industrije u Hrvatskoj na Okruglom stolu govorili su bivši predsjednik Stjepan Mesić, dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta Zagrebu Damir Ježek, predsjednik uprave tvrtke Sinitech Slaven Vujić te predsjednik uprave tvrtke Maraska d.o.o. Vandri Montabelo.

“Onima koji pokušavaju obnoviti, odnosno pokrenuti proizvodnju u Hrvatskoj, glavna su prepreka banke koje ne gledaju na ugovorene poslove i razvojne perspektive već isključivo na institut hipoteka. Prodajom banaka strancima, Hrvatska je izgubila mogućnost stvaranja i provođenja vlastite razvojne strategije. Strategije obnove proizvodnje i povećanja izvoza Hrvatska ne posjeduje. Posjeduje tek silu činovnika koji posljednja dva desetljeća provode u sporom pisanju jednog dokumenta. Bilo bi bolje da je ovu konferenciju umjesto gospodarskog subjekta organizirala Vlada i time u javnosti potaknula novi, snažni poticaj gospodarstvu u cjelini. Naše proizvodno gospodarstvo treba novu razvojnu paradigmu. Znam da sadašnje stanje odgovara interesima jakih. U borbi za njihovu obranu, interes hrvatske proizvodnje ne smije se proglašavati nelegalnim”, istaknuo je bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Predsjednik uprave tvrtke Sinitech, organizatora konferencije, Slaven Vujić rekao je kako su u domaćoj prerađivačkoj industriji izgubljene brojne uspješne pozicije. Pozvao je zakonodavce na donošenje jednostavnijeg i efikasnijeg zakonodavnog okvira u kojem će svi proizvođači imati priliku raširiti svoja krila. Pozvao je političare da skinu političke boje s proizvodnih procesa u Hrvatskoj i priliku za pokretanje proizvodnje pruže gospodarstvenicima. Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj zauzima oko 17 posto BDP-a i zapošljava četvrtinu radno aktivnog stanovništva. Zaključio je riječima kako je u odnosu na listopad 2008. godine u industriji izgubljeno oko 70 tisuća radnih mjesta.

Kako bi znanost i industrija efikasnije surađivali u jačanju hrvatske proizvodnje, dekan PBF-a Damir Ježek je naglasio potrebu izdvajanja Znanosti iz aktualnog mastodontskog ministarstva u posebno tijelo. Za primjer je naveo nove poteze Republike Srbije koja je podignula kredit od 300 milijuna eura za potrebe razvoja visokih znanosti.

Pored okruglog stola, prvog dana rada konferencije održano je pet predavanja na temu procesnih tehnologija kao i međunarodni EXPO dio posvećen rješenjima u procesnoj industriji i njoj povezanim industrijama s naglaskom na spajanje korisnika tehnologija s ponuđačima rješenja i opreme iz prehrambene, kemijske, farmaceutske, naftne i petrokemijske te duhanske industrije, kao i srodnih djelatnosti koje ih prate.

(pd)




Komentari (1)
Pogledajte sve

Stipe Mesic je citav svoj mandat proveo prodavajuci jeftinu demagogiju. Usprkos ogromnom broju skupih putovanja koje smo priustili njemu i njegovoj sviti nije privukao niti jednu smislenu investiciju u Hrvatsku. Osam godina Mesic je ubjedivao narod kako se svi hrvatski problemi nalaze van Hrvatske. Ovisno o trenutku to su bili Slovenci, Talijani, Austrijanci ili Hrvati iz BiH.

Na taj nacin Mesic je gradio alibi domacem kriminulu koji je za njegovog mandata izuzetno prosperirao. Zemlju je ostavio u ekonomskom rasulu, sa disfunkcionalnim drzavnim institucijama, i prezaduzenom drzavnom blagajnom.

Stipe Mesic je primjer kakav ne treba biti predsjednik zemlje. Posao predsjednika je da potakne pozitivne promjene u zemlji, da ukaze na drustvene anakronizme i da bude katalizator pozitivnih drustvenih promjena gneralno. Mesic je bio s druge strane bio prodavac jeftinog populizma i kocnica razvoju zemlje.

New Report

Close