Mercedes-Benz SAD: Direktor Ernst Lieb smijenjen bez objašnjenja

Autor: Vesna Sesvečan , 18. listopad 2011. u 12:45

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak roditeljska tvrtka Mercedes-Benza Daimler izdala je priopćenje da je Ernst Lieb, predsjednik i glavni izvršni direktor američke podružnice luksuznih automobila, smijenjen s dužnosti. Kao nasljednik Ernsta Lieba imenovan je Herbert Werner, glavni financijski direktor Mercedes-Benz SAD, potpredsjednik financija, kontrolinga i IT-a, čije imenovanje stupa na snagu odmah “do daljnjega”.

Priopćenje za javnost u ime kompanije dao je Daimlerov glasnogovornik Han Tjan ne ponudivši objašnjenje za, barem naizgled, nelogičnu korporativnu odluku rušenja glavnog izvršnog direktora Ernsta Lieba za čijeg je mandata u SAD-u porasla prodaja Mercedesa unatoč teškim ekonomskim prilikama ili, izraženo u brojkama, za 10,4 posto do rujna.

Godine 1975. Lieb dolazi u Mercedes, da bi u rujnu 2006. bio imenovan predsjednikom i glavnim izvršnim direktorom Mercedes-Benz USA (MBUSA). Od njegovog imenovanja Mercedes se sa trećeg po veličini američkog luksuznog brenda 2008. podignuo na drugo mjesto zadržavši tu poziciju dvije godine zaredom (2009. i 2010.), da bi u prva tri kvartala ove godine preuzeo čelnu poziciju srušivši s trona Toyotin Lexus. I dok mediji čekaju da čelništvo Daimlera izda priopćenje o raskidu ugovora s njihovim ključnim čovjekom, jedino što se sada moglo doznati je da “nema poslovnog razloga za ovu odluku.”

Lieb je bio i glavni direktor Mercedesa Kanada 1995. godine, a tijekom njegova mandata prodaja osobnih automobila je utrostručena.

Komentirajte prvi

New Report

Close