Menadžeri hedge fondova toliko zarađuju da su bankari u usporedbi s njima ‘male bebe’

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2012. u 14:45

Menadžeri hedge fondova zarađuju toliko novaca da bonusi koje dobivaju bankari u usporedbi s njima djeluju kao sitnica.

Hedge fondovi danas upravljaju s više od 2,1 bilijun dolara imovine, piše The Economist. Menadžeri koji su nekad upravljali samo s novcem bogatih obitelji danas među klijentima imaju najveće mirovinske fondove i zaklade. Je li pritom riječ o investicijskoj genijalnosti ili samo moćnom marketingu. Dvije nedavno objavljene knjige različito gledaju na hedge fondove.

Maneet Ahuja, producentica na CNBC-u koja ima kratkog staža i na Wall Streetu, napisala je svojevrsni hommage hedge fondovima u svojoj knjizi “The Alpha Masters”. Njeno djelo opisuje profile 11 najpoznatijih šefova u industriji i njihove najpoznatije ulagačke pothvate, a među njima su John Paulson, James Chanos i Ray Dalio.

Kako piše The Economist, Ahuja u svojoj knjizi djeluje kao da je u transu, zanesena glamurom ljudi o kojima piše. Nikad ne preispituje njihove odluke i uvijek im daje posljednju riječ, ne dotičući se velikih tema ili pitanja. Primjerice, desetak stranica je posvetila Paulsonovom usponu u industriji hedge fondova, a malo se bavi njegovom slabom izvedbom u 2011. godini, koja je mnoge ulagače ostavila bez novca.

Drugačiji pristup ima pak djelo “The Hedge Fund Mirage”, autora Simona Lacka, koji je inače dvadesetak godina proveo u JPMorganu. On je napisao provokativnu knjigu u kojoj preispituje temeljno pravilo industrije hedge fondova: da uvijek vrijedi platiti za njihovu izvedbu. Lack tvrdi kako je obećanje vrhunske izvedbe progrešno, jer u prosjeku hedge fondovi podbacuju i na nerizičnim državnih obveznicama. Razlog tome je poplava ulagačkog kapitala u zadnjih 10 godina, dok su hedge fondovi najbolje izvedbe imali kada je ta industrija bila manja nego danas.

Također, Lack piše kako su u cijeloj priči bogatima postali menadžeri hedge fondova, ali ne i njihovi klijenti. Prema njegovim izračunima, menadžeri su od 1998. do danas zadržali 84 posto profita kojeg su ostvarili, dok je ulagačima pripalo samo 16 posto. U skladu s time jedno poglavlje knjige nosi slikovit naslov “Gdje su jahte klijenata?”. Što je najgore od svega, pad tržišta kapitala u 2008. godini možda je izbrisao sav profit koji su menadžeri hedge fondova ikad generirali ulagačima.

U zaključku Simon Lack piše kako je većina knjiga o hedge fondovima napisana od strane njihovih zagovaratelja, a njegova ambicija je bila raspiriti debatu i pomoći promijeniti industriju. Hoće li uspjeti, još se ne zna. Poznato je jedino da su pojedini čelnici hedge fondova već ljutito reagirali na knjigu, što možda znači da pogled u ogledalo ponekad može biti bolan.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close