Medvedev: Članice Pussy Riota trebale su biti oslobođene

Autor: Poslovni.hr , 13. rujan 2012. u 08:15

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je u srijedu da su članice punk grupe Pussy Riot trebale biti oslobođene pošto su prošli mjesec osuđene za huliganizam i vjersku mržnju tijekom prosvjeda protiv predsjednika Vladimira Putina u moskovskoj katedrali.

“Uzimajući u obzir vrijeme provedeno u zatvoru, uvjetna kazna bila bi sasvim dovoljna”, kazao je Medvedev, donedavni ruski predsjednik koji je zamijenio dužnosti s Vladimirom Putinom.

Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i Ekaterina Samucevič (30) proglašene su krivima i osuđene na po dvije godine zatvora za “huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom” zbog izvedbe “punk molitve” u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi kojom su Majku Božju zazvale da uzme sebi ruskog predsjednika Vladimira Putina. Presuda je izazvala oštre kritike zapadnih vlada i inozemnih i ruskih organizacija za ljudska prava. Branitelj članica grupe Nikolaj Polozov pozdravio je izjavu ruskog premijera, ocijenio je važnom promjenom u retorici i rekao da ona znači da je vlada zabrinuta valom kritika s kojima se u tom slučaju suočila. “Vlasti, u liku Dmitrija Medvedeva, shvatile su da je ova priča otišla predaleko”, kazao je.

Žalbeni proces na ruskom sudu trebao bi početi 1. listopada. Medvedev je kazao da govori u svoje osobno ime i da nema namjeru utjecati na slučaj. Analitičari kažu da Medvedev, za razliku od Putina, ima premale ovlasti da intervenira čak i kada bi htio. Njegove izjave nemaju veliku važnost, ali oslikavaju razmišljanje liberalnog dijela ruskog društva, kazali su.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close