Maras: Japanci su zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2012. u 17:10
PXL

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras primio je predstavnike uglednih japanskih tvrtki, članica japanske udruge poslodavaca Keidanren i s njima razgovarao o mogućnostima razvoja gospodarske suradnje dviju zemalja.

Nakon sastanka, šef japanskog izaslanstva Shinichi Yokoyama istaknuo je interes japanskih gospodarstvenika za ulaganja u energetiku te kazao da se ulaskom Hrvatske u EU otvaraju veliki gospodarski potencijali. Razvoj suradnje po njegovim je riječima moguć i u turizmu pri čemu je podsjetio da je 2003. godine Hrvatsku posjetilo 16 tisuća, a 2009. godine 160 tisuća japanskih turista. Ako je dolazak turista povećan 10 puta, zašto toliko ne bi bila povećana i robna razmjena, pita se Yokoyama.

Ministar Maras kazao je da su na sastanku bili nazočni visoki predstavnici velikih japanskih tvrtki, koji su se danas susreli i s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem. Željeli smo vidjeti koji su potencijali gospodarske suradnje, pri čemu nam je jako interesantno da Japanci u Hrvatskoj ostvare poneku proizvodnu investiciju, kaže Maras. Japanci su, dodaje, zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, a područja o kojima se razgovaralo su ona koje Vlada ističe, među kojima su energetika, infrastruktura i turizam.

Na sastanku su bili predstavnici japanskih tvrtki Mitsubishi, Toshiba, Hitachi, Toyota, Mitsui i drugih, a s hrvatske strane uz Marasa i njegove suradnika, i K1 borac Mirko Filipović. Japansko izaslanstvo je prije sastanka s ministrom Marasom sudjelovalo na Hrvatsko-japanskom poslovnom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close