Makedonija se želi priključiti regionalnom željezničkom projektu

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2010. u 13:30

Makedonija se namjerava priključiti novoj željezničkoj inicijativi koju predvode Slovenija, Hrvtska i Srbija, javlja makedonska agencija Makfaks.

Direktor Makedonskih željeznica Oliver Derkovski je danas izjavio da je stvorena “pogrešna slika” da Makedonija nije spremna sudjelovati u novom željezničkom projektu. Makedonija, prema njegovim riječima, definitivno ima želju da postane dio željezničke alijanse koju su Slovenija, Hrvatska i Srbija odlučile osnovati s ciljem da se u regiji prijevoz ljudi i robe učini efikasnijim, rentabilnijim i bržim.

Zbog toga će Derkovski 31. rujna otputovati u Sloveniju, gdje će s rukovodstvom slovenskih željeznica razgovarati o detaljima za uključenje Makedonije u ovaj projekt. “Bilo je riječi o novoj pravnoj osobi koje će najvjerojatnije imati sjedište u Sloveniji, s obzirom na to da je ona među bivšim jugoslovenskim republikama jedina članica EU-a”, rekao je Derkovski.

Podsjetimo, srbijanski ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić prošli je vikend najavio da zajedničko željezničko poduzeće Srbije, Hrvatske i Slovenije počinje s radom 9. rujna. Mrkonjić je dodao da će u Beogradu 8. rujna biti održan sastanak, a sutradan će poduzeće početi s radom. Kazao je i da će, bez ikakvih ulaganja u infrastrukturu, transport robe od Ljubljane do Istanbula time biti skraćen sa sadašnjih 65, na 40 do 45 sati.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close