Luka Ploče javnom ponudom skupila više od 170 milijuna kuna svježeg kapitala

Luka Ploče je uspješno zaključila postupak dokapitalizacije javnom ponudom novih dionica. Nakon zatvaranja knjige upisa u drugom krugu, privremeni rezultati javne ponude pokazuju da je interes ulagača premašio ponuđeni broj dionica, odnosno u oba kruga su ulagači upisali 256.683 dionica što je 56.330 dionica ili 28 posto više od ponuđenog.

Detaljnom analizom svih dospjelih ponuda utvrđena je jedinstvena prodajna cijena od 850 kuna po dionici te je po toj cijeni prodano svih ponuđenih 200.353 dionica što daje ukupnu vrijednost ove dokapitalizacije od 170,300.050 kuna, navode iz Luke Ploče.

Dionice su alocirane tako da su iz prvog kruga upisa u kojem su pravo prvenstva imali postojeći dioničari Luke Ploče prihvaćene sve ponude dioničara koji su upisivali dionice po minimalnoj cijeni od 850 kuna. U drugom su krugu, u kojem su mogli sudjelovati svi zainteresirani ulagači, zbog velikog interesa dionice alocirane sukladno najavljenim kriterijima alokacije.

Tako je obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima alocirano 92,5 posto upisanih dionica, zatim je investicijskim fondovima, osiguravajućim društvima, bankama i investicijskim društvima alocirano 90 posto upisanih dionica, dok je ostalim trgovačkim društvima i fizičkim osobama alocirano 80 posto upisanih dionica.

''Ponosan sam zbog ovako velikog interesa ulagača koji samo dokazuje da je Luka Ploče kvalitetna kompanija s velikim potencijalom. Sredstva dobivena ovom dokapitalizacijom jamče ispunjenje našeg ambicioznog investicijskog plana u sklopu kojeg ćemo u proširenje i modernizaciju naših kapaciteta uložiti ukupno više od milijardu kuna. To će nam omogućiti da postanemo najmodernija i najprofitabilnija luka u regiji, da ostvarimo naš biznis plan i da svojim vlasnicima ostvarimo maksimalan povrat na uložena sredstva'', izjavio je Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luke Ploče.

Konačna alokacija i nova vlasnička struktura Luke Ploče bit će poznate 15. srpnja kada ističe rok za uplatu dionica u drugom krugu za kvalificirane ulagatelje.

(pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!