Liniću, lista je tu – i što sad?

Autor: Mateja Bratanić , 31. srpanj 2012. u 13:45

Konačno je svjetlo dana ugledala Linićeva lista poreznih dužnika. Na popisu su se našle fizičke osobe koje obavljaju djelatnost a duguju više od 100.000,00 kuna, pravne osobe s dugom većim od 300.000,00 kuna te ostali porezni obveznici (građani) koji državi duguju više od 15.000 kuna poreza. Dakle, lista je tu, i što sad?

>>> Upoznajte prvaka Linićeve liste srama: Propao mu biznis s naftom

>>> Pogledajte Linićevu listu srama: Tempo, HRT i Pan najveći dužnici!

>>> HGK: Objava popisa dužnika je dobra, ali treba uvesti dodatne kriterije
Radi se o dugovima koji su se gomilali godinama, što ukazuje i na propuste Porezne uprave koja je tolerirala ne plaćanje poreza. HUP se nedavno oglasio povodom najave objave popisa poreznih dužnika. U HUP-u smatraju da porezna tijela već imaju sve instrumente da provode isto po važećim propisima. Također smatraju da Opći porezni zakon nije u skladu s Ustavom jer su poduzetnici u državnom vlasništvu, javna poduzeća, komunalna poduzeća te različiti proračunski korisnici koji su dijelom u sustavu PDV-a, u povlašenom položaju.

Nakon što je jutros objavljena Linićeva ‘lista srama’, mediji ne prestaju s objavama poznatih imena koja su se našla na listi, a neki su podaci s te liste procurili u medije i prije njezine objave. Tako su se spominjali porezni dugovi pjevača Marka Perkovića Thompsona i pjevačice pjevačica Jelene Rozge. Thompsonovi odvjetnici Vatroslav Šego i Marko Graci za Večernji su izjavili, da ako je istina ono što si objavili mediji, namjeravaju podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatih djelatnika Porezne uprave zbog kaznenog djela odavanja službene tajne. Ne sumnjamo da će si pojedini građani dati truda i provjeriti nalazili se tko od susjeda na listi. No hoće li to imati utjecaja na one čija se imena mogu pronaći na popisu poreznih dužnika, hoće li se itko posramiti i platiti porez? Podsjećamo, na drugom mjestu našao se i HRT, s poreznim dugom od 222.625.587,96 kn.

O potencijalnom utjecaju objave poreznih dužnika upitali smo ekonomskog analitičara Damira Novotnyja i makroekonomista Antu Babića.

“Što se poduzeća tiče, pogrešno je što Porezna uprava vjeruje da poduzetnici ne žele platiti porez. Poduzeća su prijavila svoj porez, međutim, nisu ga mogla platiti. Za rješavanje tog problema potrebni su stečajni postupci, njima se treba očistiti tržište od poduzeća koja ne mogu platiti dugove. Dio poreznog duga su i zatezne kamate, koje su vrlo visoke i država je tu kao lihvar naplaćivala vrlo visoke kamate. Dio problema neplaćanja poreza leži i na Poreznoj uprvai, koja je godinama tolerirala takvo ponašanje. Ova lista je psihološki rat Porezne uprave, ali smatram da objava dužnika neće imati bitan utjecaj na plaćanje poreznog duga, jer, ponovno napominjem, radi se o tome da poduzeća ne mogu platiti dug. Slažem se s tim da bi i država trebala objaviti kome ona duguje”, rekao je Novotny.

Ante Babić ima drugačije stajalište. “Mislim da objavljivanje liste dužnika može imati utjecaja, jer se time može potaknuti ljude na plaćanje svojih obveza. Lista je korisna i za one koji sklapaju poslove, jer na ovaj način mogu provjeriti ostala poduzeća. Poduzeća koja se nalaze na listi dužnika, a u takvom su financijskom stanju da ne mogu platiti porez, treba rekonstruirati. Potrebno je rasčistiti probleme tih tvrtki. Što se države tiče, ona je ove godine smanjila proračunske rashode, što joj daje moralnu potporu da objavi ovu listu, jer visoki rashodi otežavaju podmirivanje obveza”, kaže Babić.

Komentari (14)
Pogledajte sve

Kakav naslov?!! Kakav stav?
Ovakav novinarski pristup je stvarno smiješan. Ovo se nikako ne može nazvati novinarstvom.
Mi jednostavno ne možemo naprijed sa ovakvim stavovima ljudi, a posebno novinara i urednika.
Mene je sramota kad ovo pročitam.

sezona kiselih krastavaca…

Čovjek iz moje ulice ima 4 limuzine i džipa..novo, novcato i mijenja svake 2 godine a Novotny kaže da im se nema što uzeti. Koje gluposti taj čovjek valja.

Sad ce ova lista imati vjerojatno slican ucinak kao “Schufa” u Njemackoj. Banke ce je sigurno pomno analizirati a i seriozni gospodarstvenici. Pa ako ovim notornim neplatisama i dalje isporucuju robu ili daju krediti, onda su oni gluplji od njih! Interesanto je isto tako da pojedinci duguju drzavi preko 10 milijardi kuna a vecina od njih ima tako puno nekretnina i pokretnina da bi se dug sigurno mogao naplatiti.
Zasto se to do sada nije radilo?

New Report

Close