Lesnina prodana zbog kreditnih zaduženja?

Autor: Poslovni.hr , 29. srpanj 2010. u 13:30

Vlasnici Lesnine, najvećeg slovenskog trgovca namještajem koji kontrolira četvrtinu prodaje u Sloveniji i ima jaku tržišnu poziciju u regiji, prisiljeni su prodati svoju kompaniju austrijskom XXXLutzu zbog velikih kreditnih zaduženja koja uskoro dospijevaju, tvrde slovenski mediji.

Po pisanju medija, tvrtka Siringa, preko koje vlasničke interese u Lesnini ostvaruju Lesninini menadžeri, prodajom dionica jakoj austrijskoj kompaniji spašava svoj financijski položaj jer do 8. kolovoza ove godine mora vratiti 99,26 milijuna eura kredita uzetih 2008. godine od nekoliko domaćih banaka, najviše od Nove Ljubljanske banke i Banke Celje.

Kako piše slovenski poslovni list Finance, neki slovenski proizvođači namještaja boje se da će im velika austrijska kompanija preuzimanjem Lesninine mreže diktirati niže nabavne cijene, dok drugi ističu da se ne boje novih uvjeta za prodaju svojih proizvoda jer su i prije surađivali s austrijskom kompanijom koja u Lesnini vidi “odskočnu dasku” za jači nastup u jugoistočnoj Europi, preko Lesninine prodajne mreže koja se širila zadnjih godina, osobito u Srbiji.

Detalji o toj jučer objavljenoj akviziciji bit će poznati idućeg mjeseca, nakon što prodaju Lesnine potvrdi slovenski regulator za tržišno natjecanje. Austrijanci su obećali da će zadržati brend Lesnine i njeno sadašnje poslovodstvo.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close