Laburisti misle da je gradnja vodenog parka u Samoboru ‘fantazija’ koju treba prekinuti

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2012. u 14:50

Hrvatski laburisti zatražili su danas preispitivanje gradnje vodenog parka Fantasyland Šmidhen Samobor ocjenjujući kako se radi o “netransparentnom poslu” te traže da Hrvatska i Grad Samobor raskinu ugovore potpisane s tvrtkom Fantazija.

Hrvatski laburisti na današnjoj su konferenciji za novinare ocijenili kako su poslovi koji se vode u Šmidhenu mutni, ističući da je vodeni park “fantazija” vlasnika projekta Borisa Šimunića i Slavena Čolaka koji su pod istragom u slučaju “Bankomat”. Šimunića i Čolaka USKOK tereti da su bez jamstva od HPB-a dobili kredite, no Županijski je sud taj dio optužnice u slučaju “Bankomat” vratio USKOK-u na doradu. Laburisti su danas upozorili da su u projekt Fantasylanda uključene njihove tvrtke koje, kako navode, iako posluju s gubitkom svejedno od banaka dobivaju kredite.

Predsjednik podružnice Hrvatskih laburista Zagrebačke županije Damir Hrdas objasnio je kako je u veljači objavljeno da je tvrtka Fantazija ishodila potpise na parcelacijski elaborat svih suvlasnika Šmidhena te su se tako stekli uvjeti za ishođenje građevinske dozvole budućeg vodenog parka. Sredinom srpnja počelo je uređenje zemljišta na kojem su se nekada nalazili hoteli i bazeni Šmidhen, a gradnja prve faze projekta vodenog parka procijenjena na 35 milijuna eura. Naveo je i da je tvrtka Fantazija objavila da će cijeli projekt financirati ruski investitori i domaće banke te da će nakon izgradnje prve faze vodenog parka uslijediti gradnja hotela i zabavno-sportskog parka, a da je projekt ukupno vrijedan 200 milijuna eura.

Predsjednik samoborskog ogranka Hrvatskih laburista Alan Jobst istaknuo je da tvrtka Fantazija projekt d.o.o., koja je nositelj “Fantasylanda” u Samoboru, posluje s gubitkom, odnosno da je za 2011. iskazala gubitak od 6,5 milijuna kuna, te da se imovina tvrtke uglavnom sastoji od zemljišta na kojem se nekada nalazio kompleks bazena “Šmidhen”. Naglasio je da je to zemljište opterećeno hipotekom od 33,6 milijuna kuna zbog kredita kojeg je 13. travnja 2007. kod HPB-a podigao jedan od vlasnika projekta, Boris Šimunić, te da je zbog nevraćenog kredita Općinski građanski sud u Zagrebu zabilježio privremenu zabranu otuđenja i opterećenja. “Nakon svega navedenoga može se samo konstatirati da u stvarnosti tvrtka Fantazija projekt nema kapitala ni za podmirenje dospjelih obaveza”, kazao je Jobst.

Upozorio je također i da je tvrtka Fantazija sport, koja je povezana s tvrtkom Fantazija projekt, a koja ima “Ugovor o osnivanju prava građenja” na zemljištu današnje motocross staze u vlasništvu grada Samobora, u 2011. također ostvarila gubitak od 141.398 kuna. I ta je tvrtka, upozorio je, uspjela ishoditi kredit i to od Centar banke, iako posluje s gubitkom.

Centar banka, ustvrdio je, nedavno je dokapitalizirana na teret poreznih obveznika unatoč tome što je za prvo polugodište iskazala gubitak od 42,4 milijuna kuna. “To ne čudi ako daju kredite od 20 milijuna kuna bez ikakvog osiguranja tvrtkama koje posluju s gubitkom”, ustvrdio je Jobst.

Situaciju oko izgradnje Fantasylanda usporedio je s akcijom “Bankomat” u sklopu koje su pod istragom USKOK-a Šimunić i Čolak. “Tada, baš kao ni danas, nije bilo dokumenta koji bi mogao potvrditi da imaju novaca za investiciju. Unatoč tome dobili su od Hrvatske i grada Samobora pravo da raspolažu vrijednim objektima motocross staze, hotela, zatvorenog bazena, tenis terena, kompleksa otvorenih bazen Šmidhen”, kazao je Jobst i pozvao državu i grad Samobor da preispitaju ugovore s tvrtkama Fantazija projekt i Fantazija sport kako bi na svom zemljištu ugovorili pošten, a ne posao sa “kriminalnim repovima”.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Neka si Yobst preispita zdrav razum kod nekog dobrog psihijatra a ako nema novaca nek pita Šimunića i Čolaka na koju foru se dižu krediti, stvarno bi bilo glupo zaposlit 500 ljudi sa područja samobora i ubacit par miliona od komunalnih doprinosa u praznu gradsku blagajnu.Najbolje da se svi zaposle u komunalcu pa da nama građanima dignu cijene komunalija. Kakvi debosi ti laburisti!

New Report

Close