Kutjevo će ulazak Hrvatske u Europsku Uniju dočekati s 1.200 hektara vinograda

Autor: Tomislav Petrov , 14. lipanj 2008. u 14:20

Član Uprave Kutjeva d.d. Ivica Perak razgovarao je s Igorom Mikulićem za lipanjski broj mjesečnika hrvatskih poduzetnika “eukonomist”.

Poljoprivredno-prehrambeno poduzeće Kutjevo, u većinskom vlasništvu Božjakovine Envera Moralića, najveći je hrvatski izvoznik vina. Od 431,8 milijuna kuna prošlogodišnjeg ukupnog prihoda Kutjeva oko 30 posto dolazi od prodaje vina.

“U Kutjevu imamo problema s nedostatkom vina i danas bismo mogli prodati znatno više vina nego što ga proizvedemo. No, s druge strane tvrtka mora spremno dočekati ulazak Hrvatske u Europsku Uniju. Moramo razmišljati o tome da postajemo dio tržišta od nekoliko stotina milijuna ljudi i zbog toga godinama gradimo svoje pozicije. Za domaće je proizvođače vina i hrane idealno strancima prodavati kod kuće, što se također može računati kao izvoz, ali za razliku od klasičnog izvoza nemamo nikakvih posebnih teškoća s prijevozom, prelascima granice, carinama i drugim formalnostima. U Kutjevu itekako osjetimo dobru turističku sezonu na Jadranu jer se tada i naša vina daleko više traže na domaćem tržištu”, rekao je član Uprave Kutjeva d.d. Ivica Perak.

Od kada ga je preuzela Božjakovina, Kutjevo je u vinogradarstvo i vinarstvo uložilo 53 milijuna kuna, posađeno je 476 hektara novih i obnovljenih vinograda, a cilj Kutjeva je dočekati ulazak Hrvatske u Europsku Uniju dočekati s 1.200 hektara vinograda. Iako je Kutjevo najveći hrvatski izvoznik vina, budućnost ipak veže uz seoski turizam jer on donosi višu maržu neto dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close