Kutjevo će ulazak Hrvatske u Europsku Uniju dočekati s 1.200 hektara vinograda

Član Uprave Kutjeva d.d. Ivica Perak razgovarao je s Igorom Mikulićem za lipanjski broj mjesečnika hrvatskih poduzetnika “eukonomist”.

Poljoprivredno-prehrambeno poduzeće Kutjevo, u većinskom vlasništvu Božjakovine Envera Moralića, najveći je hrvatski izvoznik vina. Od 431,8 milijuna kuna prošlogodišnjeg ukupnog prihoda Kutjeva oko 30 posto dolazi od prodaje vina.

“U Kutjevu imamo problema s nedostatkom vina i danas bismo mogli prodati znatno više vina nego što ga proizvedemo. No, s druge strane tvrtka mora spremno dočekati ulazak Hrvatske u Europsku Uniju. Moramo razmišljati o tome da postajemo dio tržišta od nekoliko stotina milijuna ljudi i zbog toga godinama gradimo svoje pozicije. Za domaće je proizvođače vina i hrane idealno strancima prodavati kod kuće, što se također može računati kao izvoz, ali za razliku od klasičnog izvoza nemamo nikakvih posebnih teškoća s prijevozom, prelascima granice, carinama i drugim formalnostima. U Kutjevu itekako osjetimo dobru turističku sezonu na Jadranu jer se tada i naša vina daleko više traže na domaćem tržištu”, rekao je član Uprave Kutjeva d.d. Ivica Perak.

Od kada ga je preuzela Božjakovina, Kutjevo je u vinogradarstvo i vinarstvo uložilo 53 milijuna kuna, posađeno je 476 hektara novih i obnovljenih vinograda, a cilj Kutjeva je dočekati ulazak Hrvatske u Europsku Uniju dočekati s 1.200 hektara vinograda. Iako je Kutjevo najveći hrvatski izvoznik vina, budućnost ipak veže uz seoski turizam jer on donosi višu maržu neto dobiti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve