Kuštrak: Investicije su zadnja linija obrane gospodarstva u izbornoj godini

Autor: Poslovni.hr , 08. prosinac 2010. u 17:20

Zahvaljujući katalozima potencijalnih privatnih i javnih investicija, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva ima jasan pregled investicijskih potencijala i pomaže investitorima u prevladavanju prepreka za ulaganja, rekao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač na današnjem susretu s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca.

Ministarstvo je, na temelju brojnih susreta s investitorima i njihovih primjedbi, napravilo analizu prepreka za ulaganja koja pokazuje da probleme najčešće stvaraju administracije jedinica lokalne samouprave, a neki ulagači žale se da banke nisu zainteresirane za financiranje njihovih projekata, kazao je Popijač. Izvijestio je i kako među privatnim investicijama ima ozbiljnih projekata u industriji, kao što je postrojenje bioetanola u Vukovaru ili tvornica solarnih ćelija u industrijskoj zoni Klinča Selo, s investicijom od 500 milijuna eura.

Ministar Popijač najavio je javne investicije u energetiku, prometnu infrastrukturu, posebno željeznice i zračne luke, vodno gospodarstvo i turizam. Među pojedinačnim projektima izdvojio je gradnju novih objekata u Zračnoj luci Zagreb za što bi natječaj trebao biti raspisan u siječnju. Popijač je ponovio tri prioriteta vlade – suzbijanje korupcije, završetak pregovora za ulazak u EU i gospodarski oporavak i ocijenio da će ostvarenje tih ciljeva podići hrvatsku gospodarsku konkurentnost.

Važnosti investicija ističe predsjednik HUP-a Damir Kuštrak koji smatra da su one “zadnja linija obrane gospodarstva” u izbornoj godini, u kojoj, kako je rekao, ne treba očekivati radikalnije mjere ekonomske politike. Direktorica udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u Ana Brusić kaže da je HUP na svom SOS telefonu za investitore zabilježio 170 projekata vrijednih 20 milijardi eura, a u kojima ulagači imaju problema s realizacijom investicija.

Odgovarajući nakon susreta na pitanja novinara o pisanju Financial Timesa da je Hrvatska lijena u usporedbi s drugim zemljama koje nisu u EU-u (Srbija i BiH) te da je to plod oklijevanja vlade u provedbi reformi, Popijač je rekao da ne zna kako je autor članka uspio dobiti takvu sliku te da svi pokazatelji ukazuju na početak izlaska iz krize i demantiraju takve ocjene.

“Reforme se provode kako se provode. Ono što moramo učiniti nije lako ni jednostavno, svaki iskorak u dubljim reformama popraćen je žestokim otporima, ali vlada ne posustaje i provest će zacrtano”, rekao je Popijač. Upitan kako teku konzultacije u vezi ponude Mola za otkup dionica Ine i kad će vlada izići s reakcijom, najavio je da će vlada do kraja tjedna iznijeti svoje mišljenje.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close