Kupili robu putem interneta, carina je zadržala zbog sumnje da je krivotvorena

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2012. u 10:45

Carinska Uprava šalje rješenja o privremenom zadržavanju robe onima koji su kupili robu preko interneta, za koju Carina smatra ili samo “opravdano sumnja” da je krivotovorena, piše Slobodna Dalmacija.



PXL

Kaštelanka Dragana Vukić dobila je jedno takvo rješenje nakon što je kupila dva para dječijih tenisica marke “Converse” po ukupnoj cijeni od 260 kuna, piše Slobodna Dalmacija. Kaže da je internetskoj stranici pisalo da se radi o orginalnoj obući i da nije imala razloga sumnjati. Carina joj je umjesto obavijesti o primitku robe poslala rješenje o privremenom zadržavanju robe i povredi žiga društva “Converse” te su joj gospoda na carini rekla da mora uputiti ovjereni nalog da se tenisice unište. Spomenuli su joj i da su dužni obavijestiti kompaniju o čijem se brandu radi, odnosno odvjetničko društvo koje ih u Hrvatskoj zastupa. “Navodno bih se trebala s njima nagoditi jer me u protivnome mogu tužiti”, kaže Vukić. Carina smatra da se radi krivotvorini jer vrijednost narudžbe ne odgovara tržišnoj vrijednosti robe, a u rješenju koje je dobila Dragana Vukić piše da se radi o “opravdanoj sumnji” da se radi o krivotvorini.

Slobodna Dalmacija donosi još jedan primjer gdje je dotična Ivana putem interneta kupila tenisice “Nike” i platila ih 72 dolara. Također je dobila rješenje Carine o privremenom zadržavanju tenisica koje su navodno kirvotvorene. Nakon što je propustila rok u kojemu je trebala potpisati zahtjev o uništenju tenisica, stigao joj je dopis odvjetničkog društva “Vukmir i suradnici”, koje u Hrvatskoj zastupa “Nike”. “Tražili su od mene da potpišem ugovor o nagodbi na iznos od 500 kuna, a ako to odbijem pokrenut će sudski postupak zbog povrede intelektualnog vlasništva “Nikea”, kaže Ivana.

Ante Tičić, savjetnik “Dalmatinskog potrošača” kaže kako mu je u Carini rečeno da je izdano više od 500 rješenja o privremenom zadržavanju robe preko intreneta, piše Slobodna Dalamacija.

(pd)

Komentari (5)
Pogledajte sve

Jel policija ikad bila u konščinskoj ili i oni tamo kupuju zajedno sa ostalim dućanima po centru grada.

Ovu gospođu što je kupila Nike tenisice od 72 $ treba strpati u zatvor na bar godinu dana, malo je 500 kuna kazne. Povreda inteluktualnog vlasništva je najgori mogući zločin koji se može počiniti, gori od pljačke miljardi kuna, lihvarenja, gospodarskog kriminala, prevara, ubojstava, korupcije, itd.
I kako njoj pada na pamet kupovati preko interneta kad kod nas ima lijepih tenisica već od 999 kn, treba tome stati na kraj, treba zaprijetiti ljudima drastičnim kaznama da im više ne padne napamet proći jeftinije…

a lažne robe po štandovima na obali u obilju…. tamo mogu kupovati lažnjaka do mile volje, bez da ih itko išta pita.

eto nacina kako doskociti jefitnijoj kupnji online. svaka “cast” carini i doticnim odvjetnickim drustvima.
nema sanse da prodete jeftinije. ipak 40% rast zivotnih troskova, te relan pad placa nije dovoljan argument d vam ne
izbiju jos koju kunu iz dzepa.

New Report

Close