Kuba usvojila povijesne reforme

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2011. u 10:50

Izaslanici na sedmom kongres kubanske Komunističke stranke prihvatili su program reforma i otvaranja koje je predložio predsjednik Raul Castro “popravljajući” socijalistički model na snazi već pola stoljeća, pokazuju jučer objavljeni službeni dokumenti.

Svih tisuću zastupnika kongresa glasovalo je na plenarnoj sjednici za plan koji sadrži tristotinjak mjera vezanih uz otvaranje privatnom sektoru, smanjenje zapošljavanja u javnom sektoru za gotovo milijun radnih mjesta, smanjenje državne pomoći, samozapošljavanje, oblike samoupravljanja u poduzećima, poreznu reformu i decentralizaciju državnog aparata. Reforme predstavljaju najveću promjenu u kubanskoj ekonomiji sovjetskog tipa u posljednjih nekoliko desetljeća i trebale bi omogućiti otvaranje privatnim inicijativama, davanje više autonomije državnim kompanijama, smanjenje javne potrošnje i ohrabrenje stranom ulaganju.

Socijalizam se, međutim, ne dovodi u pitanje. S “pretjerano centraliziranog” ekonomskog modela, preuzetog od SSSR-a sedamdesetih godina, Raul Castro namjerava Kubu dovesti na put složene ekonomije, uvodeći pravila tržišta ali i sačuvavši “stečevine socijalizma”. Raul Castro namjerava voditi taj proces malim koracima i “bez žurbe”, javljaju kubanski mediji.

U nastavku kongresa danas se očekuje da će se vođa kubanske revolucije Fidel Castro (84) odreći i posljednje službene funkcije, glavnog tajnika Komunističke stranke. Na toj dužnosti, kao i ranije na dužnosti predsjednika države zamijenit će ga mlađi brat Raul (79). Fidel je prvi i dosad jedini glavni tajnik stranke od njezina službena osnivanja 1965. godine.

(Hina/pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Slažem se. Kuba je krenula u krivo. Vrijeme će pokazati da smo u pravu. reforma.forumhr.com

prošao je dobar život i za kubance.. autonomne državne kompanije, ohrabrenje stranih ulaganja.. do sad nisu imali mnogo, ali nisu morali odveć raditi.. sad će imati još manje, i raditi mnogo više.

New Report

Close