Krugman Hrvatskoj: Ulazite u EU, teško je reći što će biti za 8 mjeseci

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2012. u 10:30

Jedan od najpoznatijih svjetskih ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Paul Krugman u razgovoru za Večernji list otkrio je kako puno očekuje od današnje sjednice Europske središnje banke te kako nada da će Njemačka odustati od rigorozne štednje koju nameće kao glavni model.

Što se tiče ulaska Hrvatske u EU, Krugman ističe kako je teško reći što će biti za osam mjeseci, no ipak navodi da je dobro za Hrvatsku da ulazi u EU. “Europska unija je dobra priča, ona će vam donijeti slobodno kretanje kapitala, ljudi, trgovine. Zajednička valuta jedini je element koji trenutačno stvara probleme čak i za države koje dobro stoje. Za malu zemlju kao što je Hrvatska posve je razumljivo da ne može biti izvan integracijskih procesa. Morate se nadati da će stvari biti bolje. Ne mogu to s potpunom sigurnošću reći, ali vjerujem da će euro preživjeti i da će se naći zajednički mehanizam koji će tome pridonijeti. Kako će u tome proći Grčka, primjerice, drugo je pitanje. Puno toga ovisi o potezima Europske središnje banke i mjerama koje bi predsjednik ECB-a Draghi trebao danas objaviti”, smatra Krugman.

Na pitanje gdje Hrvatska može tražiti prostor za oporavak, Krugman odgovara: “Hrvatska nema razloga za veliku brigu, imate odličan zemljopisni položaj, srednjoeuropska ste i mediteranska zemlja i to su elementi koji vam idu u prilog. Dosta je snage u ekonomiji Europske unije, možda ta priča sad nije tako uspješna kao što je bila prije pet godina, ali ako Europska središnja banaka i gospodin Draghi učine što je potrebno, stvari će se razvijati povoljno.”

Krugman ističe i kako Hrvatska svoj prostor za oporavak može tražiti samo u izvozu. “Premali ste da bi oporavak mogao nastati na temelju domaće potražnje, ali morate biti svjesni da ni Hrvatska ne može biti uspješna ako se stanje u eurozoni ne stabilizira”, navodi. Smatra kako Kina neće donijeti kapital u Europi o kojemu se jako puno govori, niti je to potrebno. “Europska unija nije ovisna o vanjskom financiranju, ona ima dovoljno vlastitog kapitala i novac nije glavni problem Europe, već unutarnji odnosi i debalansi.”

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kako će proći Grčka drugo je pitanje? Vjerovatno isto kao i mi.

Istina, ali je vrlo lako pretpostaviti što će reći Krugman…

New Report

Close