Kroz Osijek u godini prođe više od sto tisuća gostiju

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2012. u 10:35

Osijek kao središte turizma Osječko-baranjske županije i cijele regije u godini posjeti više od sto tisuća gostiju, među kojima je sve više stranih turista koji dolaze iz Njemačke, Austrije, Italije, Australije, Amerike, Kanade i ostalih zemalja.

Po riječima koordinatorice za promotivne aktivnosti Turističke zajednice grada Osijeka Dubravke Kovačević, broj noćenja manji je od broja gostiju, ali posljednjih nekoliko godina povećava se i broj noćenja. U prvih sedam mjeseci ove godine u Osijeku je noćilo nešto manje od 26.000 gostiju, među kojima gotovo polovica stranih, a nude im se mnoge aktivnosti i sadržaji. Kontinentalni turizam inače sve više privlači goste koji su znatiželjni i žele nove sadržaje te različita kulturna odredišta kojih u Osijeku uistinu ima, istaknula je u razgovoru za Hinu Dubravka Kovačević.

Već tradicionalno Osječka ljetna noć, koja se održava u lipnju i srpnju uz mnoge kulturne sadržaje, premijere, likovne izložbe i glazbene događaje, ima i stalne posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske. Turistima su zanimljive i osječke znamenitosti, ponajprije povijesna jezgra Tvrđa, gdje ih dočekuju panduri u originalnim odorama, vožnja fijakerom i starim tramvajem.

Svakoga petka u 11 sati u Osijeku zazvone sva crkvena zvona, što je običaj koji se održao od 1690. godine. Tada su Turci protjerani iz Osijeka, a u 11 sati i posljednji je pripadnik Osmanskoga Carstva napustio taj grad, nakon čega su zazvonila sva crkvena zvona. I to je za posjetitelje Osijeka zanimljiva priča, istaknula je Kovačević, dodajući da se turistička ponuda mora proširiti na posebne sadržaje, kao što čine sve razvijene turističke zemlje.

Također je rekla da su važni i gastronomska ponuda i kvalitetni smještajni kapaciteti, ali, dodala je, gosti žele čuti posebne zanimljivosti iz povijesti ili života mjesta u kojemu borave. Sve su to razlozi da se ozbiljno pozabavimo zanimljivim pojedinostima i pričama, među kojima je i priča o Sulejmanovu mostu koji se protezao od Osijeka do Darde u Baranji u dužini oko sedam kilometara preko Drave i močvara, i kod suvremenika slovio kao svjetsko čudo, rekla je i dodala da je tako na jednom od info-punktova u Osijeku i prezentacija tog mosta.

I ostale znamenitosti, poput ostataka kamenog mosta cara Hadrijana, te mnoge legende, od ljubavnih do pustolovnih, sve više postaju atraktivna turistička priča, rekla je Dubravka Kovačević i dodala da tako i turističke rute po Osijeku, uz priču o životu grada na Dravi kroz povijest, postaju sve atraktivnijima.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close