Kralju škampa Ivanu Šimunoviću prijeti tužba od 20 milijuna dolara?

Autor: Mateja Bratanić , 02. svibanj 2012. u 13:25

Dvije kćeri Branke Šimunović, koja je iznenada preminula u lipnju prošle godine, razmatraju tužbu vrijednu 20 milijuna dolara protiv njezina „otuđenog“ muža Ivana Šimunovića, piše Auckland.scoop.

Branka Šimunović, supruga Ivana Šimunovića , jednog od najpoznatijih novozelandskih biznismena, pokrenula je prije nekoliko godina proizvodnju kozmetičkih proizvoda od maslina, koji su ubrzo osvojili Novi Zeland i ostatak svjetskog tržišta. Ivana Šimunovića, podrijetlom Bračanina, nazivaju novozelandskim “kraljem škampa”. Šimunović je izgradio ribolovno carstvo koje je dominiralo novozelandskim ribolovom škampa, a prodao ga je 2004. godine za 137 milijuna dolara te se vratio u Hrvatsku prije par godina. Prema National Business Review Rich Listi iz 2011. godine, bogatstvo obitelji Šimunović procijenjeno je na 200 milijuna dolara.

Branka Šimunović je iselila iz Hrvatske 1993. godine s dvije kćeri i tadašnjim suprugom, koji se ubrzo vratio kući. S drugim suprugom Ivanom stvorila je Simunovich Olive Estate, kompaniju koja proizvodi linije kozmetičkih proizvoda od maslina, te sama uzgaja masline na plantažama. Branka i Ivan bili su u vezi 11 godina, vjenčali su se 2007. godine a rastali su se dvije godine kasnije. Ivan Šimunović drži u vlasništvu 51 posto Simunovich Olive Estatea, a Brankin udio iznosio je 49 posto. Međutim, njezin je dio u knjige upisan kao kredit dioničara – imovina vrijedna 1,65 milijuna dolara, što se vidjelo kada je Ivanov sin Petar Šimunović podnio zahtjev za upravljanjem imovine. Sudac je prihvatio dio zahtjeva Petra Šimunovića, dok će ostatak sredstava biti podijeljen između dvije strane koje se bore za pravo upravljanja Brankinom imovinom.

Odvjetničko društvo navodi sredstva koja su uključena u ostatak imanja Branke Šimunović, a nalaze se u potencijalnoj tužbi protiv Ivana Šimunovića. Detalji potencijalne tužbe su se pojavili u presudi o troškovima vezanim za nekretnine, nakon što je Petar Šimunović pokrenuo zahtjev za upravljanjem imovine. Zahvaljujući tim detaljima i australskim zakonima kćeri Branke Šimunović mogu podići tužbu protiv Ivana Šimunovića, kako bi dobile dio majčina nasljedstva koji im pripada.

Dok se obitelj Šimunović nalazi na listi najbogatijih, u presudi o upravljanju imovinom (prema kojoj imovinom upravlja javno društvo u ime obje stranke) stoji da su Branike kćeri „očito ograničenih financijskih sredstava“, a sudac je izjavio kako smatra da bi rješavanje imovinskopravnog zahtjeva imao velik značaj da njih.

O Šimunovićima je prije nekoliko godina pisao i Večernji list, izvijestivši kako su najveći maslinik u Novom Zelandu uzgojili Hrvati.

Komentirajte prvi

New Report

Close