Kosor: Vlada će sutra povećati trošarine za benzin i cigarete

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2010. u 20:30

Cigarete će poskupjeti za jednu kunu

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor izjavila je nakon današnjeg sastanka sa sindikalnim čelnicima da se rebalansom proračuna neće smanjivati plaće i mirovine, a vlada će sutra povećati trošarine za benzin i cigarete.

Različitim mjerama smanjili smo proračun za 1,5 milijarda kuna, a sutra će vlada donijeti zaključak da se svi rashodi za 2011. godinu zamrzavaju na ovogodišnjoj razini, rekla je Kosor novinarima pred Banskim dvorima. Zbog porasta trošarina, cigarete će poskupjeti za jednu kunu, a o povećanju trošarina za benzin više će se doznati na sutrašnjoj sjednici vlade, nakon što se o prijedlogu rebalansa premijerka konzultira s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i čelnicima Hrvatske udruge poslodavaca.

“Uz proračun za 2011. godinu donijet ćemo i Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji će nametnuti pravila ponašanja budućim vladama i sazivima Hrvatskoga sabora”, najavila je premijerka. Dodala je da u ovom rebalansu moramo osigurati dodatnih 340 milijuna kuna za mirovine, po 400 milijuna kuna za nezaposlene i poljoprivrednike, oko 300 milijuna za štete od elementarnih nepogoda, 100 milijuna za rodiljne naknade te 170 milijuna za referendum o izmjenama Zakona o radu.

Napomenula da neće rasti trošarine za dizel gorivo kako to ne bi bio razlog za povećanje nekih drugih cijena. Premijerka je najavila da će vlada nastaviti razgovore o sindikalnom prijedlogu o oporezivanju banaka i financijskih institucija s vodećim poslovnim bankama i guvernerom Hrvatske narodne banke, dodavši da će se i dalje ići u smjeru ravnomjernoga raspoređivanja tereta krize.

“Sindikati podržavaju ovakav prijedlog rebalansa proračuna jer neće biti rezanja plaća i mirovina, ni naknada i subvencija za poljoprivredu”, izjavio je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević. Zadovoljni smo jer većina građana neće biti oštećena rebalansom proračuna, rekao je Matijašević dodavši kako bi trebalo izvidjeti mogućnost uvođenja poreza na aktivu banaka.

S obzirom na predloženi rebalans, deficit državnoga proračuna trebao bi iznositi 4,5 posto BDP-a, ocijenili su sindikalci. Sjednicu na kojoj će usvojiti prijedlog rebalansa proračuna Vlada će održati sutra u 14 sati.

(Hina/pd)

Komentari (6)
Pogledajte sve

Briljantno. Briljantno. Kakvi umovi. Sad će to Josipović pregledati i kao vrstan ekonomski stručnjak dati svoj, ne sumnjamo, pozitivan sud. A treba to i Mesiću dati da vidi, jer ipak je on bivši predsjednik, a ima i ured svoj. Al to ipak ne umanjuje zasluge, za ovako briljantan plan proračuna, Jadranke Kosor, Ivana Šukera i Josipa Friščića. Ma to su genijalci,, ma zamislite da ih nemamo. Ne, ne usuđujem se ni zamisliti. Cigare će izvući Hrvatsku iz ekonomskog ponora. I benzin. Jer ljudi se ionako previše vozaju. Bravo Šuki, kralju financija, da te je FED imao nikada krize u Americi ne bi bilo. A što reći o Joži, čuvaru hrvatskog nacionalnog blaga, ma kako nije dao podravku onom Tedeschiu, ma šta će on našoj Podravci. A taj se Tedeschi razotkrio kad je kupio slovenske droge za 300 i ko zna koliko miliuna eura. Droge za toliko para. To ga je onaj riper navuka. Sad nji dva samo puše. Ma otkud to njemu veli Joža, a prodavao žvake po blagajnama. Ma naš je Joža dalekovidan, on je znao kakav je, pa je spasio Podravku. I ZERPA-a čuvar da ne zaboravimo. A tek Jadranka ma koliko li je puta samo spomenula gospodarski oporavaka da nam je to najvažnije. Ma znaju i gotovo. Uglavnom, sa ovakvim likovima, i da ne bih slučajno zaboravio gospodu Pankretića, Milinovića i Čobankovića, predstoji nam svijetla budućnost…

Sačuvaj nas Bože ove vlade i gluparija koje radi, ovo je strašno, idemo iz lošeg u gore

Da li je uvođenje dodatnih trošarina na benzin diskriminacija? Oni koji nisu imali za dizelaša, sad kao imaju za dodatnu trošarinu ili?! Benzin mnogima nije luksuz već potreba. Što ne bi bilo pravednije da svi onda snose veće namete, a neka država onda subvencionira gorivo onima kojima je prijevoz robe i putnika u opisu posla!!! Da li se ovakva odluka može osporiti na sudu?

Pa oni glave niti ne koriste…glavna im je guzica .

New Report

Close