Končar i TŽV Gredelj žele sudjelovati u modernizaciji voznog parka HŽ-a

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2011. u 16:40

Predstavnici domaće industrije tračničkih vozila, znanstveno-obrazovnih institucija i društava Hrvatskih željeznica (HŽ) razmotrili su na današnjem sastanku zajednički nastup u programu modernizacije i izgradnje novih tračničkih vozila za potrebe HŽ-a, izvijestio je HŽ.

Društva HŽ-a prezentirala su planove nabave novih i modernizacije postojećih lokomotiva, vagona i vlakova u ukupnoj vrijednosti od 6,2 milijarde kuna do 2018. godine, a stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti predstavili su istraživanje potreba za elektrovučnim vozilima u Hrvatskoj i okruženju. Predstavnici industrije željezničkih vozila – Končara i TŽV Gredelja, istaknuli su spremnost angažiranja svojih resursa u modernizaciji voznog parka HŽ-a, u suradnji s kooperantima iz malog i srednjeg poduzetništva.

Na sastanku je ocijenjeno da HŽ-ov program ulaganja nije dovoljan za opstanak domaće tračničke industrije, ali će proizvodnja za domaće potrebe pomoći u stjecanju referencija za nastup na inozemnim tržištima, kaže se u priopćenju HŽ-a. Potporu projektu obnove HŽ-ova voznog parka dali su potpredsjednik Vlade za investicije Ivan Domagoj Milošević i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

Njih dvojica pohvalila su činjenicu da prvi put na željeznici na jednome projektu zajedno rade domaća znanost, industrija i HŽ te istaknuli važnost suradnje u provedbi planova nacionalnoga javnog željezničkog poduzeća kao prvog koraka prema stjecanju referencija za izvoznu orijentaciju, kaže se u priopćenju.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close