Komentar: Zašto je uzletjela dionica Arenaturista?

Autor: Tomislav Petrov , 16. travanj 2008. u 16:45

Nominalna vrijednost jedne redovne dionice Arenaturista smanjuje se sa 300 na 20 kuna radi povrata dijela kapitala dioničarima, prijedlog je u Odluci o redovnom smanjenju temeljnog kapitala Arenaturista smanjenjem nominalnog iznosa dionica koja treba biti donesena na Glavnoj skupštini društva koja će se održati 30. svibnja ove godine. Temeljni kapital Arenaturista smanjit će se sa 654,75 milijuna kuna na 43,65 milijuna, a razlika od 611,1 milijun kuna isplatit će se dioničarima Arenatursta koji sedam dana prije Glavne skupštine imaju dionice upisane na računu vrijednosnih papira kod Središnje depozitarne agencije. Temeljni kapital Arenaturista ostaje podijeljen na 2.182.500 redovnih dionica. Na koji način će Arenaturist namaknuti novčana sredstva u iznosu 611,1 milijun kuna nećemo špekulirati.

Objava te cjenovno osjetljive informacije na stranicama Zagrebačke burze za posljedicu je imala porast cijene Arenaturistove dionice sa 290 na 420 kuna ili 44,83 posto. Je li taj cjenovni rast bio opravdan? Poznata je fundamentalna dekompozicija cijene dionice na umnožak multiplikatora neto dobiti, marže neto dobiti, koeficijenta obrtaja ukupne imovine, koeficijenta financijske poluge (odnosa ukupne pasive sa kapitalom i rezervama) i vrijednosti kapitala i rezervi po dionici. Koeficijent financijske poluge Arenaturista prijedlogom smanjenja nominalnog iznosa dionica (uz pretpostavku da se za 611,1 milijun kuna smanjuje ne samo upisani kapital nego i ukupna pasiva) povećava se sa 1,36 na 3,22 ili 2,37 puta, a vrijednost kapitala i rezervi po dionici smanjuje se sa 333,70 na 172,72 ili na 51,76 posto vrijednosti prije prijedloga. Kako ukupna imovina Arenaturista trenutno iznosi 988.060 tisuća kuna, nakon isplate razlike upisanog kapitala od 611,1 milijun kuna odnos stare i nove pasive iznosit će 2,62 puta.

Ključno pitanje na koje investitori u dionicu Arenaturista moraju odgovoriti je što će se dogoditi sa sutrašnjim poslovanjem Arenaturista? Ključna informacija nužna za procjenu pravične cijene Arenaturistove dionice izvodi se iz procjene očekivane buduće dobiti nakon oporezivanja i očekivanih ukupnih prihoda tog poduzeća, a tu procjenu nismo u stanju izvesti dok ne znamo na koji će način Arenaturist namaknuti novčana sredstva u iznosu 611,1 milijun kuna. Da je riječ o prodaji materijalne imovine Arenaturista trenutno vrijedne 967.288 tisuća kuna ili 97,90 posto ukupne aktive prilično je izvjesno. Hoće li tu materijalnu Arenaturist iznajmljivati putem operativnog leasinga? Ili će njegovi operativni kapaciteti biti smanjeni? Manji kapaciteti u pravilu znače manju maržu neto dobiti u budućnosti. Posljednje pitanje na koje investitori moraju odgovoriti je kakav će biti utjecaj smanjenja imovine na novčane tokove. Ukupni prihodi Arenaturista za prošlu kalendarsku godinu iznosili su 190,16 milijuna kuna, a dobit nakon oporezivanja iznosila je 3,57 milijuna kuna. Trgovinski dan dionica Arenaturista završila je na 410 kuna uz porast cijene 41,38 posto praćen sa 0,39 milijuna kuna ostvarenog prometa.

Mali investitori Arenatrista danas su izlučili mnogo hormona stresa kortizola, a u cilju njihove zaštite čin dobre volje Uprave Arenaturista trebao bi biti korporativnim priopćenjem detaljnije ih informirati o tome što se trenutno događa u tom poduzeću.

HPB d.d./KD INVESTMENTS-VICTORIA FOND 15. travnja ove godine drugi je na SDA listi top 10 dioničara Arenaturista sa 55.255 dionica u portfelju fonda. Kako je cijena Arenaturista zbog objave prijedloga smanjenja nominalne vrijednosti jedne dionice sa 300 na 20 kuna na trenutak uzletjela gotovo 45 posto, sa jučer zaključnih 290 na 420 kuna upitali smo Hrvoja Japunčića, člana Uprave KD Investmentsa, za komentar razloga za današnji rast cijene dionice Arenaturista. Dobili smo ljubazan, ali diplomatski odgovor “uz dužnu ispriku, ne bismo za sada ”izlazili“ s komentarom današnjeg kretanja cijene”.

Autor teksta nije vlasnik dionica Arenaturista. Tekst nije poziv za kupnju ili prodaju dionica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Molim Vas g. Petrov da na trenutak zanemarite diplomaciju i privedete tog g. Japunčića na čašicu razgovora jer nama malim ulagačima u KD Viktoriju kortizol već izlazi na uši od 30% pada vrijednosti udjela.
Autor ovog posta mjenja kilu kortizola hormona stresa za po kile endorfina hormona sreće!

New Report

Close