Komentar: U EU postojeću tvrtku možete kupiti u roku od 24 sata

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2012. u 12:15

Piše: Mladen Miličić, dipl. inženjer i direktor tvrtke M. Miličić d.o.o.

Iako se političari prijete da neće biti moguće otvaranje novih tvrtki osobama koje nisu poslovali zakonito, malo vjerojatno je da je to provedivo u praksi.

Spominje se i povećanje temeljnog kapitala na iznose od 100.000 ili 200.000 kuna pa čak i među čelnim ljudima Komore. Još su čudnije tvrdnje o potrebi ukidanju tvrtki bez zaposlenih. Slavko Linić nedavno je izjavio kako “ćemo opći porezni zakon izmijeniti tako da oni koji su ostavili tvrtku u dugovima više neće moći otvarati nove tvrtke, a pozorno će motriti i slučajeve u kojima se takve tvrtke prenose na rodbinu i prijatelje te će i njih penalizirati”.

Što se zabrane otvaranja novih tvrtki tiče, za one koji su se ogriješili o zakone, čak i ako se takva zabrana uvede te se zabrani da tvrtke otvaraju prijatelji ili članovi familije, kako zabraniti otvaranje tvrtke u inozemstvu?

Proanalizirajmo malo pitanje kako danas uopće otvoriti tvrtku u inozemstvu?

Ako niste završili u zatvoru – a ne smijete više otvarati nove tvrtke – postoji jednostavno rješenje. U EU nije ni najmanji problem doći do vlasništva tvrtke, a i ne treba vam puno novca, pa čak ni temeljni kapital. Veliki broj tvrtki pružit će vam pravnu pomoć i usluge organizaranja otvaranja tvrtke, od običnog društva s ograničenom odgovornošću pa do dioničkog društva. A za to vam treba samo par stotina EUR-a. Za tu cijenu dobit ćete i knjigovodstveni servis čija cijena će rasti s rastom volumena poslovanja. Tvrtku u inozemstvu možete i danas dobiti u roku od 24 sata!

Temeljni kapital od 2.500 EUR

Za otvaranje tvrtke s ograničenom odgovornošću nije vam čak potreban ni temeljni kapital. Ako prilikom otvaranja tvrtke niste uplatili temeljni kapital – tada ne možete dizati dobit dok ona ne dosegne vrijednost temeljnog kapitala od 2.500 EUR. Kada ste kroz poslovanje dostigli taj prag, tada možete početi isplaćivati dobit. Hoće li netko provjeravati imate li zabranu biti vlasnik tvrtke? Kad im i kažete takvo nešto, samo će se slatko nasmijati, odmahnuti glavom i sa sigurnošću izreći – “You are from Croatia!”. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i samo poslovanje s takvim tvrtkama će biti puno jednostavnije. Procjenjivat će se gdje je jeftinije poslovati. Je li to u matičnoj zemlji ili u nekoj drugoj zemlji Europske unije, i tu će nam konkurirati zemlje koje znaju poticati poduzetništvo.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju neće biti moguće kreirati zakone koji nisu u skladu s tržišnim slobodama. Za krađe i pronevjere u poslovanju postoji Kazneni zakon i ne trebaju nam formalna ograničenja. Pažnju treba usmjeriti ka stvaranju konkurentog gospodarstva. U suprotnom – Hrvatskoj neće biti dostupno tržište od 500 milijuna potrošača – već će 5 milijuna hrvatskih potrošača biti asimilirano – a europske tvrtke će dobiti tržište od 500+5 milijuna potrošača.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Temeljni kapital u pojedinim zemljama $ 0.
http://www.doingbusiness.org/data/exploretopics/starting-a-business

New Report

Close