Kineski Chery Auto ulaže 500 milijuna dolara u Tursku

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2009. u 12:25

Nezavisni kineski autoproizvođač Chery planira uložiti 500 milijuna dolara u gradnju tvornice u Turskoj, izvijestili su danas državni mediji.

Cheryjev plan gradnje tvornice u suradnji s ovlaštenim turskim trgovcem Mermerlerom još mora dobiti zeleno svjetlo turskih vlasti, objavio je pekinški dnevnik Bejing News, pozivajući se na neimenovane izvore u kompaniji. Predstavnici tvrtke nisu bili dostupni za komentare. Nova tvornica omogućit će kineskoj kompaniji širenje na europsko tržište, piše list. U tvornici će se proizvoditi Chery A1, model hatchback sedan, za kojeg kompanija drži da će biti zanimljiv europskim i sjevernoameričkim vozačima.

Chery je lani bio najveći kineski izvoznik među proizvođačima automobila i na njega je otpadalo više od četvrtine kineskog izvoza vozila. Prema podacima kineske Udruge proizvođača automobila, Chery je u 2008. u inozemstvo isporučio 135.000 automobila, 12,6 posto više nego u 2007. godini.

Kineska tvrtka do sada je u inozemstvu izgradila pogone u Iranu, Egiptu, Rusiji, Urugvaju, Tajlandu, Ukrajini, Maleziji i Indoneziji, pokazuju podaci na njezinoj web stranici.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close