Kina vedri i oblači europskim burzama

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2012. u 15:45

Europske dionice porasle su u petak nakon što je kineski bruto domaći proizvod porastao u drugom tromjsečju u skladu s očekivanjima, iako je ukupno raspoloženje ulagača ostalo oprezno s fokusom na izvještavanje kompanija o zaradama.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,6 posto na 5.643 boda a na istom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, koji je iznosio 3.153 boda. Frankfurtski DAX dobio je na vrijednosti 1,1 posto i dosegnuo je 6.490 bodova.

Zabrinutost da će kineski podaci, objavljeni tijekom noći, biti gori od očekivanja odredila je ovog tjedna raspoloženje na tržištima dionica. Podatak o 7,6-postotnom rastu BDP-a u drugom tromjesečju ugodno je iznenadio, iako je najslabiji od prvog tromjesečja 2009. pa je potaknuo očekivanja novih poticajnih mjera.

“Izgleda da je većina očekivala lošije podatke, tako da je ovo pozitivno”, rekao je jedan londonski trgovac. “To podržava naše stajalište da će se gospodarska aktivnost smanjiti preko ljetnih mjeseci, nakon čega će uslijediti umjereni oporavak“, kazao je ekonomist UniCredita Nikolaus Keis. ”Ali da bi spriječile naglo usporavanje i dodatno prigušile rizik, kineske vlasti morat će ublažiti monetarnu politiku”, dodao je. Ohrabrujuće vijesti iz drugog po veličini potrošača metala u svijetu poduprle su rudarske kompanije. Među najvećim dobitnicima bili su Petropavlovsk i ENRC, s rastom cijena dionica od 4,3 odnosno 2,3 posto.

Među gubitnicima izdvajale su se pak talijanske banke UniCredit i Intesa Sanpaolo, koje su izgubile na vrijednosti oko jedan posto nakon što je agencija Moody’s srezala rejting Italije za dva stupnja. Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,1 posto na 8.724 boda.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close