Karlovačkoj pivovari okolišna dozvola po EU standardima

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2012. u 17:25

Karlovačka pivovara danas je izvijestila da joj je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša, odnosno okolišnu dozvolu za rad postojećih postrojenja.

To je prva takva dozvola usklađena s direktivama Europske unije među većim hrvatskim industrijskim postrojenjima i prva među hrvatskim pivovarama, navodi se u priopćenju Karlovačke pivovare. Objašnjava se da je okolišna dozvola upravni akt za sva područja zaštite okoliša i osigurava korištenje najboljih raspoloživih tehnika i procesa kako bi se osigurala usklađenost s direktivama Europske unije (IPPC direktive – Integrated Pollution Prevention and Control Directive).

Objedinjeni uvjeti zaštite okoliša utvrđuju se, prema Zakonu o zaštiti okoliša, s ciljem cjelovite zaštite okoliša sprječavanjem, smanjivanjem i u najvećoj mogućoj mjeri otklanjanjem onečišćenja, prvenstveno na samom izvoru, te osiguravanjem promišljenog gospodarenja prirodnim dobrima nadzorom onečišćenja i uspostavljanjem održive ravnoteže između ljudskog djelovanja i socijalno-ekonomskog razvoja, s jedne strane, te prirodnih dobara i regenerativne sposobnosti prirode, s druge strane.

Postupak ishođenja dozvole i izrada potrebnih elaborata započeo je sredinom 2009. godine, javna je rasprava provedena u travnju ove godine, a Ministarstvo je rješenje izdalo u srpnju, na rok od pet godina. U priopćenju se prenosi i izjava predsjednika Uprave Karlovačke pivovare koji dobivanje okolišne dozvole, tj. usklađivanje proizvodnje s direktivama EU, smatra dokazom predanosti Karlovačke pivovare najvišim standardima kvalitete u području zaštite okoliša i održivom poslovanju.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close