Karamarko: Pitanje koncesija autocesta trebalo bi riješiti referendumom

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2012. u 17:50

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko izjavio je danas da bi pitanje koncescija autocesta trebalo riješiti referendumom i javnom raspravom, s obzirom da su se one “gradile teško stečenim novcem i teškim kreditnim zaduživanjem”.

Karamarko je u razgovoru za Hrvatski radio rekao da je zadovoljan viješću o zadržavanju kreditnog rejtinga, no da je to tek jedan segment izvlačenja iz teške situacije. Vlada nema konzistentan program, ušla je sa silnim obećanjima, a agresorskom poreznom politikom ruši mogućnost razvoja srednjeg poduzetništva i zatvara mogućnost razvoja proizvodnje, ustvrdio je. Vladin gospodarski program ocijenio je “šetnjom od rješenja do rješenja”, a kao uporišne točke HDZ-ova gospodarskog programa ističe proizvodnju i izvoz, jačanje srednjeg poduzetništva.

Država samo želi brzim poreznim mjerama skupiti što više novca, koji će otići u tekuću potrošnju i krpanje proračunskih nedostataka, istaknuo je. Po njegovim riječima, vlada nije uspjela zaustaviti niti jedan negativni trend, nepripremljena je i ministri nerijetko izlaze u javnost s različitim stavovima o istim pitanjima. Zamjera i što se za loše stanje još uvijek krivi HDZ, dok se zaboravljaju predizborna obećanja. Prvom potpredsjedniku vlade Radimiru Čačiću zamjera prepotenciju u vrijeme “rekordne nezaposlenosti” kada je, ustvrdio je, vlada Hrvatsku i službeno uvela “iz recesije u depresiju”. Svjesni smo da se u šest mjeseci od Hrvatske ne može napraviti Švicarska, no očekivali smo da će zaustaviti negativne trendove, ustvrdio je.

Iz svojih prvih sto dana na čelu HDZ-a izdvojio je rad na terenu diljem Hrvatske i više od pet tisuća novih članova, od kojih je više od 50 posto mlađih od 35 godina. Kaže i da je nastojao demokratizirati stranku po principu da “ljudi moraju imati ovlasti, ali i odgovornost”, te je vratiti u okvir desnog centra, s obzirom da se, napomenuo je, nakon smrti Franje Tuđmana ona ni po čemu nije razlikovala od SDP-a. Izgubivši svoju ideološku formulaciju HDZ je izgubio masu članova i simpatizera, zato smo izgubili izbore, dodao je.

Karamarko je uvjeren da HDZ-u raste rejting, te očekuje da će na idućim lokalnim izborima HDZ vratiti svoje tradicionalne utvrde, Slavonski Brod, Vukovar, Šibenik, Dubrovnik. Najavio je i mogućnost koalicije s “državotvornim strankama” poput HSS-a i HSP-a, a u tom smislu već su obavljeni “dobri i konkretni” razgovori.

Nije potvrdio spekulacije o Davoru Šternu kao izbornom adutu za Zagreb, no rekao kako će HDZ imati svog kandidata. Razmatra se nekoliko kvalitetnih imena, a “možda će biti iznenađenja”, kazao je. Opovrgnuo je da je su u HDZ-u provode čistke onih koji nisu bili uz njega u kampanji, kazavši kako su mu neki od onih koji nisu bili za to da on bude predsjednik danas bliski suradnici.

Raspuštanje pojedinih odbora stranke ne smatra “tragičnim ili lošim”, i kaže kako je do toga došlo je neki čelnici ogranaka nisu bili do kraja prihvaćeni u svojim sredinama, pa nije došlo do “sinergije i normalnog rada”.
Ponovio je da bi za ratifikaciju sporazuma Tuđman-Izetbegović trebalo osnovati saborsko povjerenstvo te, upitan zašto se HDZ protivi sporazumu koji je potpisao njihov bivši predsjednik, rekao da imaju pravo na drugačije mišljenje s obzirom da je naknadno došlo do drugih spoznaja.

Novu statističku podjelu Hrvatske smatra lošom jer je, naglasio je, Slavonija dovedena u obespravljeni položaj i, na uštrb razvijenijih dijelova, zagrebačke i varaždinske regije, neće moći ostvariti planirane projekte. Rekao je i da, kada je rekao da će pribjeći nekim drugim metodama kako bi zaštitio Slavoniju, nije mislio na nedemokratske metode, kako se to protumačilo, već je mislio na referendum, peticije, skupljanje potpisa.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Taj Karamarko bi za svaku glupost tražio referendum…… što niste slagali referendume Sanaderu, bilo je
dosta pitanja i dilema oko svega dok je bilo para….

New Report

Close