Kalmeta i Vlačić potpisali sporazum o izgradnji mosta na Sutli

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2010. u 15:40

Što se tiče plana izgradnje autoceste od Maribora prema hrvatskoj granici slovenski ministar prometa je kazao da bi trebala biti dovršena za dvije do tri godine

Razvoj prometne infrastrukture u regiji, zajednička prometna rješenja i infrastrukturni projekti te povezanost regije sa sveukupnom prometnom infrastrukturom Europe bile su teme današnjeg regionalnog sastanka ministara prometa, istaknuo je na konferenciji za novinare ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

Na sastanku, kojim je predsjedao Kalmeta, sudjelovali su ministri prometa Slovenije, BiH, Makedonije, državni tajnik u ministarstvu prometa Kosova, zamjenik ministra prometa Albanije, dok su ministri prometa Srbije i Crne Gore opravdali svoj izostanak.

Razgovaralo se o prometnoj infrastrukturi i zajedničkim interesima, a naši interesi kad je u pitanju cjelokupna Europa su tri koridora – koridor X, koridor V i koridor VIII i o tome je potpisana deklaracija, rekao je Kalmeta. Na sastanku se raspravljalo i o tome da jadranske luke ne trebaju biti jedne drugima konkurencija, već bi se zajedničkim nastupom mogle postaviti kao konkurencija sjevernomorskim lukama.

Tema današnjeg sastanka bio je i projekt jadranko-jonske autoceste te je konstatirano kako je to nešto što treba napraviti, budući je od velikog interesa za Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju. Taj koridor još nije europski koridor i dogovoreno je da se na sljedećoj konferenciji pokuša kandidirati kao jedan od krakova europskog koridora, kazao je Kalmeta.

U sklopu današnjeg sastanka Kalmeta i ministar prometa Slovenije Patrick Vlačić potpisali su sporazum o izgradnji cestovnog graničnog mosta na rijeci Sutli na međudržavnom graničnom cestovnom prijelazu Miljana-Imeno. Vlačič je kazao da je uklonjena i posljednja prepreka gradnji tog mosta, a Kalmeta je dodao kako se izrađuje projektna dokumentacija te da vjeruje da će uskoro početi i gradnja. Most se financira pola-pola, a hrvatsku će stranu koštati oko 2,9 milijuna kuna.

Što se tiče plana izgradnje autoceste od Maribora prema hrvatskoj granici Vlačič je kazao da bi trebala biti dovršena za dvije do tri godine. Na pitanje kako je zadovoljan dinamikom izgradnje autocesta te očekuje li da će u rebalansu koji je najavljen biti rezanja u sektoru cestogradnje Kalmeta je rekao kako će dinamika izgradnje ići će po četverogodišnjem planu usvojenom na Vladi, i ne očekuju se nikakve promjene.

Do kraja 2012. trebala bi se izgraditi autocesta do Ploča, krajem ove godine bit će gotov dio autoceste od Zagreba do Velike Gorice. Izgradnja Podravskog ipsilona kao i Pelješkog mosta je usporena, a plan je da se Pelješki most završi do 2015. godine.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close