Kakvu korist HRT može imati od novog filma Lukasa Nole?

Autor: Branka Suvajac , 28. svibanj 2012. u 16:05

U atmosferi zabačenog riječnog rukavca na savskom nasipu u petak je započelo snimanje novog filma scenarista i redatelja Lukasa Nole „Šuti“ u koprodukciji HRT-a i Kinorame, priopćeno je s HRT-a.

Priča je to, navode, o manje sretnim pripadnicima hrvatskog društva, a glavni protagonisti su joj jedna disfunkcionalna zagrebačka obitelj čije su životi obilježeni siromaštvom, nasiljem i alkoholizmom. Poruka filma je stoga upozoriti na nasilje koje se događa oko nas “a kojega niti ne primjećujemo te osvijestiti potrebu njegove prevencije, a ne šutjeti i okretati glavu od njega”.

„Već više godina proučavam ovu tematiku, i sada se nakupilo nekoliko istinitih događaja koji su poslužili kao inspiracija za film. Riječ je o teškoj priči koja se bavi obiteljskim nasiljem“, rekao je Lukas Nola. „Šuti“ je komorno djelo o temi o kojoj se rijetko progovara, posebno na filmu, što je dodatan motiv za priču, ističe Nola.

Snimanje filma trajat će do konca lipnja, a njegovo prikazivanje u kinima očekuje se oko Nove godine, nakon čega će ga moći vidjeti i gledatelji HRT-a.

‘Šuti’ je posljednja u nizu koprodukcija u kojima HRT sudjeluje. HRT ne ulaže izravno novac, nego daje sredstva – kamere, opremu, ljude… Hrvatska radiotelevizija od pretplate godišnje za HAVC (Hrvatski audiovizualni centar) izdvaja 20 milijuna kuna, iz čega se financiraju hrvatski filmovi. Raspitali smo se o koristi kakvu HRT može imati na račun uloženih sredstava. Upućeni nam objašnjavaju da HRT ima ekskluzivna, potpuna i neograničena prava na TV prikazivanje, i tu može nešto i zaraditi s početkom prikazivanja na televiziji. Što to značI? Ako se film primjerice bude prikazivao u ‘prime timeu’, postoji mogućnost zarade na reklamama koje će se emitirati prije, za vrijeme i nakon filma. No, to nije sve. HRT ima i udio u vlasništvu filma kada se radi o kino distribuciji. Većinski udio za kino distribuciju naime ima Kinorama, drugi koproducent s kojim će HRT dijeliti i sredstva zarađena od prikazivanju filma u kinima. Iz HRT-a međutim naglašavaju kako glavna ideja kod ovakvih stvari nije zaraditi novac, nego dati doprinos razvoju i popularizaciji filmske umjetnosti u Hrvatskoj, kao i potaknuti filmsko stvaralaštvo u Hrvatskoj kao vid umjetnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close