Kako su pobijedili krizu? Peru i peglaju umjesto vas, robu dostavljaju besplatno

Uslugu pranja i glačanja rublja Hrvatima je teško ponuditi jer su naviknuti takav posao obavljati sami. Ipak, kako bi im biznis uspio, Matko Crnec i Luka Teuber, vlasnici Vešeraja, odlučili su spustiti cijene i ponuditi besplatnu dostavu. I krenulo je.

S poslom su startali 2009. godine na zagrebačkoj Trešnjevci dok su razmišljali u što uložiti i, kako kažu, napraviti nešto od života. Nedavno su se preslili u halu u Heinzelovoj ulici, u blizini poslovnih zgrada u Radničkoj cesti. Prostor na Trešnjevci im je postao pretijesan, a preseljenjem u poslovno središte grada namjeravaju privući i poslovne ljude iz susjedstva. Novim su prostorom povećali kapacitet i u njega ubacili nove strojeve. Kako u tom poslu nisu imali nikakva iskustva, imali su raznih ideja, no u samom početku pomogao im je jedan Beograđanin koji se tim poslom bavi u Srbiji. Pokazao im je osnove, a u kasnijim uhodavanjima znali su ga, kažu, često zvati da im pripomogne savijetima. Danas uz njih dvojicu u Vešeraju rade još jedan dostavljač te radnica koja glača rublje. No, u samim početcima, priznaju, i oni su katkad glačali cijelu noć.

“To je bilo puno sporije, jasno, ali, eto, nismo tada ostali ni bez jedne mušterije, što znači da smo dobro glačali, čak i košulje”, kaže Teuber. Danas im je draža dostava, no kada ima puno posla, ostaju raditi cijelu noć. Uveli su i drukčiji sustav naplaćivanja usluga, koji ih je istaknuo od konkurencije. Naplaćuju po kilogramu. To je, kažu, jeftinije klijentima, a njima je obračun znatno lakši. Tako je cijena pranja kilograma rublja 12 kuna, a ako se uključi i peglanje, onda je 18 kuna. Postoje i posebne cijene za određeni tip rublja. Navode kako svaku zaprimljenu robu peru zasebno kako bi jamčili pravu razinu higijene i kvalitete. Klijenti su im “i mlađi i stariji, i oni koji imaju love i oni koji nemaju”. Među referencama na njihovoj stranici na internetu nalaze se među ostalima Hokejaški klub Medveščak te zagrebački Muzej suvremene umjetnosti. Rade po sljedećem načelu: nakon što ih netko nazove ili ispuni zahtjev na web stranici, dolaze pokupiti robu te je u roku od 24 do 48 sati vraćaju zapakiranu, čistu i izglačanu. I oni priznaju da im zbog ulaska u samostalni biznis ponekad ostaje malo vremena za druženja. Tebuer navodi kako u Vešeraju imaju što raditi 24 sata na dan, od papirologije do ostalog. Strojevi se, kaže, kvare, a ako si mali privatnik, nitko ih neće popraviti osim njih samih.

PXL
Komentari (2)
  • sljivan1
    sljivan1 7:43 24.8.2012.

    svaka čast dečki! sretno!

  • kruno82
    kruno82 11:32 23.8.2012.

    Hainzlovoj ulici, oh da od sada na ovom portalu tražim inteligentna poslovna riješenja!!!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!