Kako su pobijedili krizu? Peru i peglaju umjesto vas, robu dostavljaju besplatno

Autor: Nikolina Buljan, VLM , 23. kolovoz 2012. u 10:50

Uslugu pranja i glačanja rublja Hrvatima je teško ponuditi jer su naviknuti takav posao obavljati sami. Ipak, kako bi im biznis uspio, Matko Crnec i Luka Teuber, vlasnici Vešeraja, odlučili su spustiti cijene i ponuditi besplatnu dostavu. I krenulo je.

S poslom su startali 2009. godine na zagrebačkoj Trešnjevci dok su razmišljali u što uložiti i, kako kažu, napraviti nešto od života. Nedavno su se preslili u halu u Heinzelovoj ulici, u blizini poslovnih zgrada u Radničkoj cesti. Prostor na Trešnjevci im je postao pretijesan, a preseljenjem u poslovno središte grada namjeravaju privući i poslovne ljude iz susjedstva. Novim su prostorom povećali kapacitet i u njega ubacili nove strojeve. Kako u tom poslu nisu imali nikakva iskustva, imali su raznih ideja, no u samom početku pomogao im je jedan Beograđanin koji se tim poslom bavi u Srbiji. Pokazao im je osnove, a u kasnijim uhodavanjima znali su ga, kažu, često zvati da im pripomogne savijetima. Danas uz njih dvojicu u Vešeraju rade još jedan dostavljač te radnica koja glača rublje. No, u samim početcima, priznaju, i oni su katkad glačali cijelu noć.

“To je bilo puno sporije, jasno, ali, eto, nismo tada ostali ni bez jedne mušterije, što znači da smo dobro glačali, čak i košulje”, kaže Teuber. Danas im je draža dostava, no kada ima puno posla, ostaju raditi cijelu noć. Uveli su i drukčiji sustav naplaćivanja usluga, koji ih je istaknuo od konkurencije. Naplaćuju po kilogramu. To je, kažu, jeftinije klijentima, a njima je obračun znatno lakši. Tako je cijena pranja kilograma rublja 12 kuna, a ako se uključi i peglanje, onda je 18 kuna. Postoje i posebne cijene za određeni tip rublja. Navode kako svaku zaprimljenu robu peru zasebno kako bi jamčili pravu razinu higijene i kvalitete. Klijenti su im “i mlađi i stariji, i oni koji imaju love i oni koji nemaju”. Među referencama na njihovoj stranici na internetu nalaze se među ostalima Hokejaški klub Medveščak te zagrebački Muzej suvremene umjetnosti. Rade po sljedećem načelu: nakon što ih netko nazove ili ispuni zahtjev na web stranici, dolaze pokupiti robu te je u roku od 24 do 48 sati vraćaju zapakiranu, čistu i izglačanu. I oni priznaju da im zbog ulaska u samostalni biznis ponekad ostaje malo vremena za druženja. Tebuer navodi kako u Vešeraju imaju što raditi 24 sata na dan, od papirologije do ostalog. Strojevi se, kaže, kvare, a ako si mali privatnik, nitko ih neće popraviti osim njih samih.



PXL

Komentari (2)
Pogledajte sve

svaka čast dečki! sretno!

Hainzlovoj ulici, oh da od sada na ovom portalu tražim inteligentna poslovna riješenja!!!

New Report

Close