Kako će porez na imovinu plaćati stranci?

Autor: Poslovni.hr , 28. kolovoz 2012. u 09:45

Ukoliko Vlada RH bude ustrajna u primjeni poreza na imovinu po uzoru na praksu u Europskoj Uniji, taj će porez morati plaćati i stranci koji ovdje posjeduju nekretnine, piše Jutarnji list.

Na taj bi način pod udar hrvatskih poreznika mogli doći i slovenski vlasnici, koji u Hrvatskoj imaju oko 110.000 stanova, vikendica i kuća za odmor, navodi Jutarnji. Taj broj u javnost često iznose slovenski mediji, a obuhvaća uglavnom objekte u vlasništvu Slovenaca u Istri i na Kvarneru. Ipak, porez na imovinu neće po džepu udariti samo Slovence jer je Hrvatska u posljednjih 12 godina postala popularno odredište za kupnju nekretnina i ostalih stranaca, osobito Nijemaca, Austrijanaca i Talijana, ali i Britanaca. Ne može se sa sigurnošću reći koliko je točno objekata u Hrvatskoj u rukama stranaca. U veljači 2009. na snagu je stupila potpuna liberalizacija tržišta nekretnina u odnosu na državljane zemalja EU, pa se one slobodno mogu kupovati i prodavati, bez obzira na to je li vlasnik hrvatski državljanin ili stranac.

Sugovornici su za Jutarnji potvrdili se broj nekretnina u rukama stranaca danas u Hrvatskoj računa u desecima tisuća, a možda čak i u stotinama tisuća. “U EU su obično obveznici poreza na posjedovanje nekretnina rezidenti i nerezidenti, koji su vlasnici nekretnina u toj zemlji. Nema, dakle, posebnog tretmana u oporezivanju nekretnina za nerezidente”, rekla je za Jutarnji Marina Kesner Škreb iz Instituta za javne financije.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close