Jurčić: Kupci škverova izgledaju kao da nagovještaju kraj brodogradnje

Autor: Poslovni.hr , 24. srpanj 2012. u 09:20

Danko Končar, Tomislav Debeljak i Borislav Škegro trojica su poduzetnika kojima je Vlada odlučila prodati brodogradilišta, a prema komentaru Deutsche Welle-a, njihova imena baš i ne bude nade u ozdravljenje, piše Večernji list.

Hrvatska vlada hvali se kako počinje rješavanje problema brodogradnje, naročito sad kad predstavlja Končara kao kupca Brodotrogira, navodi komentator DW-a, pa ocjenjuje kako je brodogradnja u gubicima zbog korumpiranih i stranački namještanih uprava.

“Privatni su kooperanti isisali su milijarde kuna javnog novca, a katastrofu je izbjegao jedino Uljanik, koji se othrvao. Hrvatske vlasti popustile su EU i upustile se u brzopletu privatizaciju određujući kupce za tri brodogradilišta, sva tri prilično dubiozna biznismena, a takvima su ih proglasili državni dužnosnici. Slavko Linić za Končara je bio rekao da je neozbiljan i neodgovoran partner, Radimir Čačić govorio da je moguća prodaja samo sva tri brodogradilišta u komadu, no Končar se domogao škvera koji ga je zapravo jedini zanimao i u kojem bi se gradile jahte i pokrenuo turizam, a nakon isteka obveza pitanje je što bi ostalo od proizvodnje brodova. Škegro bi se mogao uključiti u privatizaciju Uljanika iako se bavi rizičnim investicijskim bankarstvom s indicijama da je riječ o endemskom parazitizmu o javnom trošku”, navodi se u temi DW-a o hrvatskoj brodogradnji. Optužnica pak tereti Debeljaka da je oštetio državu za 3 milijuna kuna.

Ljubo Jurčić, nekadašnji SDP-ov ministar, za DW je samo kratko prokomentirao kako trojica kupaca ne ispunjava ni elementarne kriterije.

“Izgledaju kao da nagovještaju kraj naše brodogradnje ”, rekao je Jurčić.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve


Siguran sam da nitko od ministara nebi privatno poslovao sa kupcima skverova. Za drzavnu imovinu nema problema….jadno

Koliko je meni poznato, pokusaji da se nadju kupci brodogradilista traju vec neko vrijeme i ne sjecam se da je itko drugi bio zainteresiran za njih…Ako prodajes drek budi sretan da ga itko zeli kupiti…

Siguran sam da nitko od ministara nebi privatno poslovao sa kupcima skverova. Za drzavnu imovinu nema problema….jadno

New Report

Close