Juncker ostaje na čelu eurogrupe

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2012. u 08:20

Luksemburški premijer i ministar financija Jean Claude Juncker ostat će na čelu eurogrupe, skupine koja okuplja ministre financija eurozone, još dvije i pol godine, objavljeno je iz izvora EU-a u utorak ujutro.

Iako mu je mandat završavao za točno tjedan dana, a on sam najavljivao da na čelu eurogrupe eventualno može ostati samo privremeno, ministri financija eurozone zatražili su da Juncker na dužnosti predsjednika euroskupine odradi još jedan cijeli dvoipolgodišnji mandat.

Odluka je donijeta nakon osmosatnog sastanaka ministara financija eurozone koji se protegao do ranih jutarnjih sati u utorak. Juncker se na čelu eurogrupe nalazi od 2005. godine, a izbor njegova nasljednika nije bio lagan. Najizgledniji kandidat, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble naišao je na odlučno francusko protivljenje.

Isti izvor je objavio da je Nijemac Klaus Regling, dosadašnji čelnik privremenog Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), izabran za upravitelja Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), stalnog fonda Europske unije za pomoć državama članicama eurozone u krizi.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close