Jovanović: Testirat ćemo test iz hrvatskog za državnu maturu

Navalu kritika testa iz hrvatskog jezika na Državnoj maturi koje su Vladi i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta uputili maturanti, roditelji i nastavnici, na svom je Facebook profilu komentirao ministar Željko Jovanović. Piše kako su mu se javilo mnogo ljudi koji smatraju da pitanja nisu objektivan test srednjoškolskog znanja već obično iživljavanje na učenicima.

Naglašava kako pitanja za maturu nisu u nadležnosti njegova ministarstva nego Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ali da je ipak zatražio od ravnatelja Centra Gorana Sirovatke da ministarstvu hitno dostavi test iz hrvatskog jezika. Nakon analize pitanja, piše Jovanović, ministarstvo će donijeti zaključke i prijedloge.

Ministrovo obraćanje na Facebooku donosimo u cijelosti:

“Prije 7 dana poželio sam svim maturantima puno sreće i uspjeha na Državnoj maturi. Danas, dok sam se vozio iz Zagreba u Split na regionalnu konfernciju o problemu prevencije debljine i šećerne bolesti, nije mi prestao zvoniti telefon od poziva ogorčenih i razočaranih maturanata, njihovih roditelja i nastavnika koji smatraju, najblaže rečeno, da pojedina pitanja u testu iz hrvatskog jezika nisu objektivan test srednjoškolskog znanja, već obično iživljavanje na učenicima! Teško mi je to komentirati, jer testove nisam vidio, a pitanja za maturu nisu ni na koji način u nadležnosti MZOS. Taj posao je u nadležnosti Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvo nema nikakav utjecaj na formuliranje pitanja. Ipak, već tijekom dana zatražio sam od ravnatelja Centra Gorana Sirovatke da hitno dostavi ovogodišnji test iz hrvatskog jezika u MZOS kako bi uz pomoć grupe nastavnika hrvatskog jezika ”testirali“ i mi taj test. Nakon toga kad vidimo i rezultate koje su maturanti postigli moći ću donijeti i konkretne zaključke i prijedloge. Nadam se da će ostatak Državne mature biti manje stresan, pa svim maturantima želim da se koncentriraju na ostale testove i da im ovaj prvi dan ne poremeti planove koje imaju za upis na željene fakultete!”

(Agencija VLM)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve