Josipović: Hrvatski je interes da BiH postane članica EU-a i NATO-a

Autor: Poslovni.hr , 14. travanj 2010. u 14:20

Predsjednik Ivo Josipović potvrdio je danas u Sarajevu da Hrvatska snažno podupire BiH, istaknuvši kako je došlo vrijeme za novu politiku u cijeloj regiji koja otvorena pitanja neće ostavljati neriješenima kako bi se njima bavili i budući naraštaji.

“Danas sam ovdje da potvrdim želju Republike Hrvatske da bude trajan, stabilan i provjeren partner BiH, posebice kad je riječ o vanjskopolitičkim ciljevima koji su nam identični”, kazao je Josipović novinarima nakon sastanka s članovima predsjedništva BiH. Objasnio je kako je cilj obiju zemalja ulazak u Europsku uniju i NATO. “Naš interes je da BiH kao i svi drugi susjedi što prije postanu članovi EU-a, a BiH i članica NATO-a”, kazao je hrvatski predsjednik istaknuvši kako su u tome jedinstveni i on i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor.

Stabilnost svake države pojedinačno i regije u cijelosti zajednički je strateški interes na kojemu treba zajedno i raditi. “Kako volim reći, za novo vrijeme i nova politika. Nova politika, koja, osim što naravno njeguje globalno dobre odnose, rješava probleme zemalja i probleme ljudi… Ova generacija političara nema pravo probleme ostaviti idućoj”, kazao je hrvatski predsjednik. Dodao je kako Hrvatska ima poseban interes da BiH bude stabilna i funkcionalna jer je dio hrvatskog naroda u njoj konstitutivan.

“To je narod koji ovdje želi svoju domovinu na načelu ravnopravnosti”, istaknuo je Josipović, dodavši kako Hrvatska snažno podupire Hrvate u BiH da pridonesu razvoju te zemlje. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić zahvalio je Josipoviću na potpori Hrvatske BiH, istaknuvši kako je došlo vrijeme da se napokon počnu rješavati otvorena pitanja u odnosima između dviju zemalja.

“Neka su pitanja predugo otvorena”, kazao je Silajdžić, podsjetivši na neriješeno pitanje granica, “posebice na moru”, imovinsko-pravnih odnosa i statusa pločanske luke. Silajdžić je kazao kako su se vlade dviju država složile da treba potaknuti na što brže sastanke na kojima bi valjalo početi rješavati ta pitanja.

Predsjednik Josipović istaknuo je i značenje zajedničkih strateških gospodarskih interesa. “Mislim da ćemo vrlo brzo doći i na pitanja zajedničkoga strateškog nastupa na trećim tržištima”, kazao je Josipović, spomenuvši infrastrukturne i energetske projekte.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close