Jeftiniji dizel mogao bi donijeti olakšanje potrošačima

Autor: Poslovni.hr , 13. travanj 2012. u 12:40

Potrošači su svakodnevno suočeni se nekakvim poskupljenjima, a najčešće se to odnosi na porast cijena naftnih derivata, plina i struje. Svako malo stižu nam najave o još većim i drastičnijim poskupljenjima dvaju glavnih energenata, benzina i dizela, piše Vjesnik.

Nakon višemjesečnih gotovo uzastopnih porasta cijena, dizelska bi goriva sljedeći utorak mogla pojeftiniti, dok bi cijena benzina trebala tek malo porasti.

Prema procjenama stručnjaka, ako se do kraja tjedana ne jave neke veće promjene, u utorak bi vjerojatno sva dizelska goriva trebala pojeftiniti za desetak lipa, dok bi svi benzini mogli poskupjeti za oko 5 lipa po litri.
Glavni razlog tome je u činjenici da su u posljednjih desetak dana na mediteranskom tržištu, koje je relevantno za Hrvatsku, cijene benzina dodatno porasle za oko 1 posto, a dizelskih goriva pale za oko 1,5 posto.

Istodobno je tečaj dolara, valute u kojoj se tradicionalno trguje crnim zlatom, u odnosu na kunu oslabio za oko 0,25 posto. Prema tome, u utorak bi prema cijena litre najprodavanijeg benzina – eurosuper 95 – sa sadašnje maksimalno dopuštene cijene od 11,29 kuna mogla dodatno porasti na oko 11,34 kune. Istovremeno, cijena najprodavanijeg dizelskog goriva, eurodizela, sa sadašnje bi najviše dopuštene razine od 10,24 kuna mogla pasti na oko 10,14 kuna. Cijena najskupljeg benzina, eurosupera 100, mogla bi se približiti nevjerojatnoj razini od 12 kuna za litru, jer već sad košta 11,93 kuna. Litar eurosupera od 98 oktana mogao bi stajati oko 11,72 kune.

Stručnjaci očekuju da će, ako ne dođe do većih promjena cijena na mediteranskom tržištu i/ili tečaja dolara prema kuni, pojeftiniti i loživa ulja te plavi dizel namijenjen poljoprivrednicima i ribarima, i to za oko desetak lipa.

Ove bi vijesti barem donekle mogle smiriti zabrinute potrošače, koji su ovih dana dodatno pogođeni najavama iz Vlade o poskupljenju električne energije i zemnog plin. Uz to, potkraj travnja se očekuje i prestanak primjene limitiranih znatno sniženih cijena plina za veći dio gospodarstva. Očekivano smanjenje cijena dizelskih goriva trebalo bi obradovati i gospodarstvo, koje uglavnom rabi vozila s dizelskim motorima.

Olakšanje u ovoj teškoj situaciji moglo bi biti i očekivanje stručnjaka da bi se stalan porast cijena benzina, uz postojeće trendove, napokon mogao zaustaviti potkraj travnja.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close