Je li vam palo na pamet da je ovo jedna od hrvatskih izvoznih zvijezda?

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2012. u 19:45

U Hrvatskoj ima osam proizvođača peleta, odnosno osam tvornica kapaciteta oko 200.000 tona peleta na godinu, a oko 98 posto peleta se izvozi, istaknuto je danas na 9. drvno-tehnološkoj konferenciji u Opatiji.

Nedavno je osnovana Udruga proizvođača peleta, briketa i drvne biomase, koja pokreće kampanju za veću uporabu peleta, a cilj je omogućiti da više peleta ostane i plasira se na domaćem tržištu, jer je riječ o izvoru energije velike dodane vrijednosti, kazao je predstavnik te udruge Raul Cvečić Bole. Za to je, naglasio je, potrebna potpora državnih institucija i građana.

Pojasnio je da su pelete kruto biogorivo proizvedeno iz biomase, pogodno za grijanje obiteljskih kuća, hotela, bolnica i drugih javnih ustanova, a prednost im je i primjerice i to što su oko 50 posto jeftiniji od loživog ulja, odnosno što dva kilograma peleta imaju jednaku energetsku vrijednost kao jedna litru loživog ulja.
Po njegovim riječima, ovih dana počinje s radom još jedna tvornica peleta u Hrvatskoj, kapaciteta oko 50.000 tona godišnje. Raul Cvečić Bole, koji je i direktor tvrtke Energy pellets iz Delnica, istaknuo je je uz ostalo kako je primjerice u Italiji je prošle godine proizvedeno oko 500.000 tona peleta, a potrebe tog tržišta su oko 1,8 milijuna tona, pa se dio peleta uvozi, među ostalim iz Hrvatske.

U Austriji je prošle godine ostvarena potrošnja od oko 600.000 tona peleta, proizvodi ih se oko milijun tona na godinu, a kapaciteti tamošnjih tvornica su oko 1,2 milijuna tona na godinu, rekao je. Na 9. drvno-tehnološkoj konferenciji, koju se jučer i danas održava u Opatiji u organizaciji časopisa Drvo & Namještaj te Drvnog klastera, okupili su se predstavnici privatnog i javnog sektora u drvnoj industriji i šumarstvu, a raspravlja se o prilagodbi europskom zakonodavstvu, o politici cijena sirovine, konkurentnosti, o javnoj nabavi i sl.

Posebno se raspravljalo i o povezivanju drvne industrije s hotelijerstvom, a jučer je usporedo održana i 2. međunarodna konferencija o unutarnjem uređenju upravo s temom hotelskih interijera. Po iznijetim podacima, samo 20 posto ukupne hotelske opreme odnosi se na hrvatske proizvođače, u čemu domaća drvna industrija vidi svoju priliku.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Baš me interesira kolika bi se uvozna ušteda mogla napraviti zamjenom paleta za lož ulje. Nadam se da će se broj firmi koje se bave proizvodnjom paleta povećati. Po meni su obnovljivi izvori energije ono na čemu se moramo bazirati, a ako je još tome financijski isplativijie onda je to pobjednička kombinacija.

New Report

Close