Je li Ribić izigrao kolege?

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2012. u 10:25

Vilim Ribić ne popušta iako je premijer Zoran Milanović pozvao sindikate javnih službi koji nisu potpisali izmjene kolektivnog ugovora da još malo razmisle. I među sindikatima vlada sve veća nervoza te od Ribića traže da potpiše dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru jer zbog njegove tvrdoglavosti ne žele izgubiti i sva prava iz kolektivnog ugovora i plaće, piše HRT.

Dok se čeka mirenje i arbitraža, Jutarnji list tvrdi kako je Ribić izigrao svoje kolege Zvonimira Laktašića i Branimira Mihalinca, koji također nisu stavili potpis na izmjene. Uvjerivši ih da ne potpisuju dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, od 1. srpnja njihovi članovi imaju pravo na dodatak od 2,3 posto, no tete u vrtiću, učitelji i profesori istodobno ostaju bez dodatka na koeficijente složenosti poslova od tri, pet, sedam ili devet posto, zbog čega će im plaće pasti za 150 do 600 kuna. Ribićevi članovi te dodatke nisu primali, pa ih stoga neće niti izgubiti.

Ribić se jučer uvjerio koliko je nezadovoljstvo prosvjetara, gostujući na jednoj radijskoj postaji. Slušatelji, članovi njegova sindikata, nisu pokušali prikriti bijes prema njemu, no on je nepotpisivanje opravdavao velikim nezadovoljstvom na terenu zbog najave smanjenja materijalnih prava. Iz svega toga Ribić bi se mogao izvući bude li pokazao dobru volju, jer njegovi protivnici u sindikalnim redovima traže od Vlade da se odustane od arbitraže i pokrene postupak mirenja. Jer, odluka arbitra je konačna i ne može se promijeniti.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close