Jašovič progovorio, fantomska tvrtka iz Las Vegasa pod istragom

Tijekom dana su se u Ljubljani, kako je javio HRT, pojavile informacije da fantomska tvrtka Eaton Capitala iz Las Vegasa, iz koje je navodno stigla ponuda za preuzimanje Pivovarne Laško, ne posluje od 2009. godine i da iza nje zapravo stoje Slovenci koji su na taj način naprasno spriječiti jednu od najvećih akvizicija neke hrvatske kompanije izvan granica zemlje.

Božo Jašovič ( Foto: finance-akademija.si)

Ugovor je trebao biti potpisan danas, a u Ljubljani sada kažu kako od prodaje Mercatora Agrokoru neće biti ništa, također je javio HRT. U sve se uplela i policija koja prati prodaju Mercatora zbog sumnje u kazneno djelo, a na oprezu je i slovenska komisija za sprečavanje korupcije. Valja napomenuti i kako se sve ovo događa na dan konstituiranja novog saziva slovenskog sabora.

U međuvremenu, dojučerašnji šef NLB-a Božo Jašovič, koji je na to mjesto podnio nepopozivu ostavku, na današnjoj je konferenciji za medije izjavio kako je ona neposredno vezana uz prodaju Mercatora. Slovenske Finance pišu kako se dogodilo točno ono što je list predvidio: Mercator nije prodan, a Jašovič je žrtva nacionalnog interesa.

Kazao je kako se NLB uvijek zalagao za prodaju Mercatora, jer je to strategija koja uključuje niz mjera za stabiliziranje banaka. “Na kraju je odabran jedan investitor, Agrokor, a samo u ovoj završnoj fazi je jedan od vlasnika NLB-a izrazio jasan i izričit stav protiv”, kazao je Jašovič. Tu je odluku, koja je u suprotnosti sa strategijom banke, doživio “kao nedostatak povjerenja”. Nakon njegove izjave novinarima nije bilo dozvoljeno postavljati pitanja.

>> Mercator: 18:00 Janković javno negoduje; 21:24 Jašovič daje ostavku!

Dionice Mercatora potonule

Dionice slovenskog Mercatora na Ljubljanskoj burzi u srijedu su se prodavale po 152 eura, što je za 8,98 posto manja cijena nego u utorak, nakon što se pokazalo da se neće ostvariti očekivanja o skoroj prodaji Mercatora koncernu Agrokor koji je u neobvezujućoj ponudi nudio cijenu od 221 euro za dionicu.

Je li za uvjeravanje investiran novac, ako jest - gdje je završio?

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju (STA) da postupak u kojemu su se o prodaji 52 posto dionica Mercatora zadnjih mjeseci s Akrokorom dogovarale slovenske banke i Pivovarna Laško (PL) treba “privremeno zaustaviti”, ne samo zato jer je odluku o prodaji odgodila Nova Ljubljanska banka (NLB) kao koordinator slovenskog prodajnog konzorcija, nego i zbog toga da se u međuvremenu ispitaju sumnje nije li u dogovaranju bilo nezakonita posredovanja i lobiranja. “Potrebno je ispitati sve činjenice oko prodaje Mercatora. Pitam se je li potencijalni Mercatorov kupac u akciju uvjeravanja slovenske javnosti investirao novac, te ako jest - gdje je taj novac završio”, izjavio je Židan za slovensku agenciju.

(pd)

Komentari (7)
 • pruga
  pruga 10:08 22.12.2011.

  sa 1.1 todorić preuzima mercator ! ostalo su priće

 • vperkovic
  vperkovic 9:49 22.12.2011.

  Ponuda Eatonsa nije valjana, više nema prepreka za Todorića
  Autor: Business.hr | 17.01, 21.12.2011.

  Slovenska javnost sumnja da iza manevra američke tvrtke koja je u stvari, kako otkrivamo, tek poštanski sandučić u Las Vegasu ipak stoji netko iz Slovenije jer je opor prodaji Mercatora naprosto prevelik. Pokazalo se i da je Eatons Capital u mirovanju još od 3. studenog 2009. godine, odnosno da mu je zabranjen rad

  (Ne)spretnim manevrom i ponudom nepoznate američke tvrtke Eatons Capital za preuzimanje Pivovarne Laško protivnici prodaje Mercatora uspjeli su samo nakratko blokirati prodaju hrvatskom Agrokoru.

 • Antiša
  Antiša 23:14 21.12.2011.

  Slovenci brane svoje nacionalne interese i imaju pravo, svi mi znamo što Agrokor radi hrvatskim dobavljačima. Da smo se mi ovako postavljali u prošlosti danas bi bili u puno boljoj poziciji…

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!