Japanski Asahi glavni kandidat za kupnju vlasnika Zagrebačke pivovare

Japanska pivarska kompanija Asahi pojavila se kao glavni kandidat za kupnju istočnoeuropske pivarske grupacije StarBev, koju bi private equity fond CVC Capital Partners mogao prodati za 3 milijarde dolara, objavio je Reuters pozivajući se na osobe upoznate sa situacijom.

Inače, u sklopu StarBeva posluje i Zagrebačka pivovara. CVC Capital kupio je StarBev u prosincu 2009. godine (prijašnji vlasnik tog biznisa bio je AB InBev), a uskoro se priprema prodati kompaniju nakon što je interes iskazalo nekoliko globalnih pivarskih grupacija. “Asahi je ponudio veliku cijenu i odluka se može očekivati kroz dva tjedna”, kazao je Reutersu izvor upoznat sa procesom prodaje.

Podsjetimo, AB Inbev je poslovanje u srednjoj Europi uključujući Zagrebačku pivovaru CVC-u prodao prije tri godine za oko 3 milijarde dolara kako bi se fokusirao na temeljne brendove piva, kao što su Stella Artois, Beck's, Bass i Hoegaarden.

Najveće zanimanje za StarBev, osim Asahija, dosad su iskazali Carlsberg, SABMiller, ali i AB-InBev, dok su ostali veći pivari poput Heinekena i Molson Coorsa iskazali manji entuzijazam, piše Reuters. “Očekujemo rezultate u sljedeća dva tjedna i cijela priča se vrti oko Asahija”, tvrdi jedan od izvora.

Preporučamo:

Japanci u pohodu na regionalno tržište piva

(pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve