Japan razvija jeftin sustav satelitskog praćenja za tržišta u nastajanju

Autor: Poslovni.hr , 19. studeni 2010. u 11:55

Japan razvija jeftin sustav satelitskog praćenja koji bi se koristio za pomoć u slučajevima katastrofa i u ostale svrhe, čiju prodaju namjerava usredotočiti na tržišta u nastajanju u cilju povećanja udjela na tim tržištima, kazali su danas tamošnji vladini i poslovni dužnosnici.

Japansko ministarstvo trgovine u suradnji s kompanijom NEC i drugim kompanijama planira do 2012. godine razviti mali satelit koji bi stajao petinu cijene postojećih konvencionalnih satelita na tržištu, kazao je dužnosnik toga ministarstva Shuichi Kato. U tom projektu koristit će se tehnologija koju je NEC razvio za sondu Hayabusa za potrebe istraživanja asteroida. Ona je zadivila Japance, stekavši reputaciju prve sonde koja je tijekom sedmogodišnjeg putovanja svemirom uspjela prikupiti asteroidnu prašinu.

Kato je kazao da će satelit biti spreman za lansiranje 2012. godine a ciljana tržišta za prodaju bit će zemlje u razvoju poput Egipta, Brazila, Indonezije i Tajlanda, te Dubaija i Kazahstana. Japanska vlada s kolegama u Vijetnamu razmatra mogućnost ponude toga satelita u sklopu službenog programa razvojne pomoći za tu zemlju, napomenuo je Kato.

Po procjenama ministarstva satelitski sustav bi stajao oko 10 milijardi jena (120 milijuna dolara), što je oko 20 posto cijene postojećih satelitskih sustava koje proizvode europske i američke kompanije, dodao je. Glasnogovornik NEC-a Shinya Hashizume je kazao da će sam satelit stajati oko 5 milijardi jena. Imat će više namjena i moći će pratiti posljedice prirodnih katastrofa poput šteta od poplava, a moći će se koristiti, primjerice, i za očuvanje šuma, napominju dužnosnici.

Iako SAD dominira tržištem satelita po visini prihoda od prodaje, japanski glavni konkurent na tržištima u nastajanju je europski konzorcij EADS Astrium, među čijim su dioničarima francuska i španjolska vlada te njemački Daimler, ističu nadalje tamošnji dužnosnici.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close