Jandroković: Protekcionizam nije odgovor na recesiju

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2009. u 11:35

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković rekao je danas na međunarodnom skupu na Bledu kako protekcionizam ne bi trebao biti odgovor na svjetsku gospodarsku krizu te upozorio kako je europska perspektiva za zemlje jugoistočne Europe bitan poticaj njihovu razvitku.

U okviru panela Ekonomska kriza kao prijetnja sigurnosti i razvitku koju je vodio izvršni tajnik Ekonomske komisije UN-a za Europu Jan Kubiš, hrvatski je ministar istaknuo da protekcionizam nije odgovor na probleme recesije i ekonomske krize, te da su odgovorno vođenje politike, obnova povjerenja i oporavak globalne ekonomije u svim društvima svijeta neki od bitnih elemenata kako prevladati postojeću krizu.

Jandroković je upozorio i na sve veću povezanost svjetskih ekonomija te istaknuo da iz hrvatske perspektive i dalje ostaje snažna vjera u slobodnu trgovinu i otvoreno tržište, te da protekcionizam nije odgovor na sadašnje izazove. Jandroković se posebno osvrnuo na mogući utjecaj sadašnje krize u regiji, istaknuvši pri tome da treba obnoviti pristup financijskim izvorima, odnosno kapitalu, jer bez toga nema ekonomskog oporavka niti u regiji, odnosno stvaranja novih vrijednosti, izvoza i zapošljavanja.

“Hrvatska su vlada i parlament nedavno prihvatili program srednjoročnih stabilizacijskih mjera kojim se stvaraju uvjeti da se pripremimo za dalekosežne reforme u bliskoj budućnosti”, rekao je među ostalim Jandroković. U raspravi koja se doticala pitanja opasnosti ekonomskog, ali i političkog protekcionizma, Jandroković je među ostalim rekao da za sve države u jugoistočnoj Europi treba biti osigurana jasna europska perspektiva kao motor njihova razvoja.

“U Hrvatskoj vjerujemo da što se tiče regije mora postojati jasna europska perspektiva. To samo po sebi ne znači i članstvo, ali u regiji nema progresa bez europske perspektive”, kazao je Jandroković.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close