Janaf: Ne znamo ništa o ulaganjima Rusa u Hrvatsku!

Autor: Poslovni.hr , 18. siječanj 2012. u 14:10

Iz kompanije Janaf na stranicama Zagrebačke burze reagirali su na jučerašnje medijske napise o tome kako je ruska državna naftna kompanija Zarubežnjeft zainteresirana za ulaganja u kapacitete Janafa i gradnju produktovoda Slavonski Brod-Zagreb-Omišalj te da bi ukupan iznos planiranih ulaganja bio veći od milijarde eura.

Rekao je to, podsjetimo, na jučerašnjoj novinskoj konferenciji generalni direktor Zarubežnjefta Nikolaj Brunič. Iz Janafa kažu kako ne postoje nove materijalne činjenice koje bi potvrdile te tvrdnje te tako utjecale na pad ili rast cijene dionica Janafa. Nakon što je izvještaj sa spomenute konferencije objavljen u medijima, o čemu je izvijestio i Poslovni.hr, dionica Janafa poskupila je naime za 9,98 posto.

>> Zarubežnjeft: Želimo raditi s Janafom jer su nas u Ini izignorirali

>> Zarubežnjeft maše ulaganjima, no tek se treba raspetljati što su dogovorili s HDZ-om

Brunič je jučer između ostalog izjavio kako Zarubežnjeft u suradnji s Janafom želi sudjelovati u geološkim istraživanjima ležišta ugljikovodika na devet lokacija u Hrvatskoj u što je spreman uložiti više od 100 milijuna eura. Na pitanje zašto Zarubežnjeft u taj posao planira ući s Janafom koji nema iskustva u istraživanjima ležišta nafte i plina, a ne s Inom, odgovorio je da je Janaf za razliku od Ine izrazio spremnost za sudjelovanje, odnosno da Ina nije odgovorila na pismo koje joj je u vezi tog projekta poslao Zarubežnjeft.

Ni prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić danas kao da nije znao što bi rekao o ovom poslu. Novinarima je tijekom današnjeg dana u Saboru tek općenito odgovorio kako je Zarubežnjeft “jedna od najvećih ruskih energetskih kompanija”. “Naravno da, ne samo da je moguće, nego je i nužno i korisno s njima surađivati, kao i s Gazpromom i cijelim nizom drugih kompanija. I to ne samo na području nafte i plina nego i na svim drugim područjima, o čemu će se voditi posebni razgovori”, kazao je, poručivši kako će upravo on predsjedati zajedničkom komisijom koja će raspravljati o takvim ulaganjima.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić sastao se sinoć s predstavnicima ruske državne naftne kompanije Zarubežnjeft koji su ga izvijestili o aktivnostima i poslovnim namjerama kompanije u Hrvatskoj, priopćeno je danas iz Ministarstva gospodarstva. Čačić je izrazio zadovoljstvo interesom ozbiljnih kompanija za ulaganja u energetski sustav Hrvatske kao i uvjerenje u mogućnosti suradnje, kaže se u priopćenju. Posebno se razgovaralo o problemu zagađenja okoliša prilikom proizvodnje goriva u Rafineriji Bosanski Brod u vlasništvu Zarubežnjefta, što utječe na zdravlje građana Hrvatske posebno Slavonskog Broda i okolice. Predstavnici ruske tvrtke izvijestili su Čačića da su imali neplanirane incidente tj. povećane emisije onečišćenja zraka, ali da su investirali u modernizaciju rafinerije kojom su podigli razinu goriva na Euro 5 kvalitetu, a tehnologiju proizvodnje na razinu koja zadovoljava europske standarde. Ruska strana spremna je omogućiti lokalnoj samoupravi monitoring rada rafinerije.
Prvi potpredsjednik Vlade Čačić istaknuo je da će hrvatska Vlada ponuditi suradnju i pružiti tehničku pomoć lokalnoj samoupravi u realizaciji takvog nadzora.

(pd)

Komentari (8)
Pogledajte sve

Ma to im je bar lako odu u SDA i samo pogledaju tko i kada !
Sad je valjda na odlasku jedini regulator koji se nije dao nagovorit pa možda počinje igrica ?

ovdje ima materijala za DRŽAVNO ODMETNIŠTVO da rade SVOJ POSAO

A tko bu ulagal u dionicu koja ima lošu strukturu vlasništva, valjda gazda Darko drži sam pola toga sa ćim se trguje.
Ostala sirotinja valjda kupuje 1-2 dionice i eto ti tržišta !

Novinari plasirali vijesti- KAKO BI BROKERI podigli cijenu i navukli ulagače.

New Report

Close