Jakovina: Suosjećam, ali sredstava za štetu od suša nema

Autor: Poslovni.hr , 14. kolovoz 2012. u 08:55

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, za kojim su seljaci danas bili organizirali potragu, gostovao je u Dnevniku HTV-a gdje je poručio da sredstava za  isplatu štete od suše nema.

Ministar kaže da su prozivanja da ga nema nekorektna i neargumentirana, te da je on od srijede u Slavoniji. Obećao je sjesti i razgovarati s predstavnicima seljačkih udruga, no odmah upozorio da željeni novac ne mogu dobiti te da se zbog toga razmišlja o drugim oblicima pomoći. “Obišao sam teren, potpuno sam upoznat s razmjerima suše i elementarne nepogode, stručne službe ministarstva rade svoje a ministarstvo je jučer dalo priopćenje”, rekao je ministar dodavši da predstavnici Hrvatske gospodarske komore, odnosno poljoprivredene komore nisu ni tražili sastanak s resornim ministarstvom. “Danas sam se čuo s gospodinom Brlošićem i dogovorili smo sastanak za četvrtak”, najavio je Jakovina.

S poljoprivrednicima suosjeća, no smatra da opstanak poljoprivrede nije u pitanju, no poljoprivreda je proizvodnja pod vedrim nebom i to je rizik proizvodnje koji je kao takav uvijek prisutan. Podsjetio je da je Hrvatska zemlja izuzetno bogata vodnim resursima te da se samo 0,5 postopoljoprivrednih površina navodnjava. Moramo više raditi na tome, rekao je. Nacionalni program za navodnjavanje je tijelo koje već niz godina radi na tome, kaže ministar.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Slušam ga jučer i čovjek glupak veći od ministra sporta, nema pojma šta bi rekao pa čestita našim ana medaljama, pa on je bio na proslavi.
Mislm takve debose zbilja treba naći.

Prestrašno.Razmišlja od prošle srijede od kada je na terenu.Kojem?
Država novaca nema.
Žalosno je da seljačke vođe koriste elementarnu nepogodu za politička razračunavanja u ime poraženih opcija.
A žalosno je da Ministar tjedan dana ne zna koje su mu mogućnosti.Recimo da plati neisplaćeni dio poticaja za prošlu godinu.Da isplati neisplaćene kapitalne potpore još iz 2009.Da se država odrekne zakupa državne zemlje.Da konačno,još malo pa devet mjeseci,izrodi Zakon o poljoprivrednom zemljištu.Da ukine bespotrebna ograničenja kod korištenja pristupnih fondova.Da konačno donese Pravilnik za ostvarivanje poticaja za 2013.g. kako bi znali što raditi za iduću godinu,barem oni koji će ovu preživjeti.

New Report

Close