Jakovina: Cesta i blokade nisu rješenje

Autor: Poslovni.hr , 21. veljača 2012. u 17:05
Tihomir Jakovina / PXL

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ponovio je danas kako cesta nije mjesto za rješavanje problema, već se problemi trebaju rješavati argumentiranom raspravom za stolom te pozvao prosvjednike da se maknu s ulica.

Sutra je sastanak stručnog savjeta za mlijeko i stav ministarstva je jasan – dobiti za stol predstavnike proizvođača, prerađivača, struku, Hrvatsku poljoprivrednu komoru i tražiti najkvalitetnije rješenja za model izračuna cijene mlijeka, rekao je Jakovina u izjavi novinarima. Ponovio je kako Ministarstvo poljoprivrede ne može pregovarati oko cijene mlijeka, niti je to koje određuje cijenu, kako ono pomaže da se postigne najkvalitetniji dogovor između dvije strane. Apelirao je i zamolio da se ljudi maknu s ceste te se nada da će glas razuma prevladati jer, kako kaže, “cesta, ulica i blokade nisu rješenje, nanose štetu i samim proizvođačima mlijeka, cijelom agraru i cijelom gospodarstvu”. Argumentirana rasprava, dogovor, zajednički model je jedino rješenje, poručio je ministar.

Jakovina je, uz napomenu kako je ministar tek nešto više od 50 dana, rekao da ne može “čarobnim štapićem” riješiti nagomilane probleme koji su stvarani godinama. Upitan kako komentira izjavu europskog povjerenika za poljoprivredu, koji između redaka podržava prosvjede, Jakovina je rekao kako u EU određeni regulativni mehanizmi sprečavaju nagle padove, odnosno korekcije cijena na samom tržištu, ali niti u jednoj zemlji EU ministarstvo poljoprivrede nije to koje pregovara o cijeni. Takve regulativne mjere će koristiti i Hrvatska kada bude članica EU, kazao je. Upozorio je i na negativne trendove u hrvatskom mljekarskom sektoru – 2003. bilo je 57 tisuća poljoprivrednih gospodarstva koja su se bavila proizvodnjom mlijeka, a danas ih je nešto više od 14 tisuća.

Negativni trend ne može se rješiti intervencijama, pritiscima, ucjenama i ulicom, kaže Jakovina. Na novinarski upit može li on išta učiniti, ako ipak dođe do blokada prometnica, rekao je kako bi volio čuti od bilo koga na koji način. “Obećati neke intervencije kako je radio prošli ili bivši ministri, a koje se kasnije neće ispoštovati? Za kupovanje socijalnog mira nema mogućnosti, nema potrebe i to nije dobar put”, kazao je ističući kako se problemi ne mogu riješiti preko noći, već treba sustavno raditi na rješenju.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Naravno da cesta nije rješenje. Neka izvole pokasirati barem pola od 40 miljardi nenaplačenog poreza pa neće morati rezati ništa. Nesposobne i korumpirane poreznike neka smjeste u Remetinec gdje im je mjesto. Ako neznaju gdje početi neka pitaju mene za imena i prezimena njih nekoliko.

New Report

Close